Турски туристи се вратили у Републику Српску :: Semberija INFO ::

 

Турски туристи се вратили у Републику Српску


Поново је у порасту број туриста који посјећују Српску па је тако у јуну регистровано више од 47.000 ноћења, но оно што је интересантно је да су се након пет година вратили турски туристи, који предњаче по броју страних туриста, не рачунајући земље региона.

Тако су у прошлом мјесецу, према подацима Републичког завода за статистику, евидентирана 3.293 доласка, те 3.630 ноћења туриста из Турске.

Што се тиче туриста из региона, као што је и раније био случај, предњаче комшије из Србије, па је тако градове и општине Српске у јуну посјетио 8.271 туриста из Србије, 3.174 Хрвата те 2.862 Словенца.

"У јуну ове године остварено је 47.119 долазака туриста, што је у односу на мај више за 2,4 одсто и 98.393 ноћења туриста, што је у односу на мај мање за 0,2 одсто. Број долазака туриста у јуну ове године у односу на исти мјесец претходне године већи је за 13,2 одсто, а број ноћења већи је за три одсто", наводе из Републичког завода за статистику.

О томе шта је привукло турске туристе Марко Радић, руководилац Сектора за промоцију туризма у ТО Републике Српске, за "Независне новине" појашњава да су они све до 2019. године обилазили Требиње и околна мјеста.

"У Требињу је до тада био велики број туриста из Турске и они су ишли тзв. отоманском рутом, дакле обилазили су Требиње, Мостар те Хрватску, тако да ово сада можемо назвати повратак тих туриста у Републику Српску", рекао је Радић.

Како каже, фактички они су број један када су у питању туристи изван региона.

"Највећи број туриста је из Србије, Хрватске, Словеније, Црне Горе, али када су у питању остали, туристи из Турске су замијенили оне из Њемачке, тако да су сада Нијемци на другом мјесту, а слиједе Аустрија, Италија итд.", казао је Радић.

Но, осим тога, постоји још један разлог због којег су се Турци одлучили чешће посјећивати наше предјеле...
"Што се тиче тржишта Турске, ми смо током прошле године имали доласке 12 највећих туроператора из турских агенција, који су обишли Бањалуку и околину, а с њима смо на вези, тако да је вјероватно и то допринијело већем фокусу њихових агенција за подручје Републике Српске, али свакако и цијеле БиХ", додао је он.

С друге стране, у првих пола године забиљежена су укупно 536.484 ноћења туриста, а Радић каже да је то у односу на исти период претходне године за око 60.000 више.

"То може да нас радује јер смо на прагу нових рекорда. Упркос нешто лошијој зимској сезони, када су сњежне падавине стигле тек половином јануара, те промјенљивог времена у мају и јуну, ови резултати су добри", истакао је Радић.

Према његовим ријечима, ови подаци се заснивају на минималном броју долазака и ноћења, а објективно и реално је да је много више људи присутно јер су ови подаци на бази висококатегорисаног смјештаја, дакле доласци у приватне апартмане не спадају ту.

"Реални број је, рекао бих, сигурно три-четири пута већи од наведеног броја", закључио је Радић.

(Независне)