Возила старија од 15 година крстаре улицама Српске :: Semberija INFO ::

 

Возила старија од 15 година крстаре улицама Српске


У Републици Српској у другом тромјесечју регистровано је 134.589 друмских моторних и прикључних возила, од којих је 60 одсто старије од 15 година, а укупан број регистрованих возила већи је за 3,8 одсто него у истом периоду прошле године, подаци су Републичког завода за статистику.

"У другом овогодишњем кварталу највише је регистровано путничких аутомобила, и то 107.333, од којих је 67.081 старији од 15 година. Међу регистрованим возилима је и 591 аутобус, међу којима су 366 старија од 15 година, док је теретних возила 12.825, од којих је 6.717 старијих од 15 година", наводе из Републичког завода за статистику.

Ови подаци су директан показатељ економског стандарда грађана Републике Српске, казао је за "Независне новине" Младен Петровић, вршилац дужности директора Агенције за безбједност грађана РС.

"Један од показатеља економске ситуације и стандарда друштва сигурно је и просјечна старост возила, а ми смо на зачељу што се тиче саме просјечне старости возила, која је за прошлу годину износила 18 година. У Европској унији на посљедњем мјесту су Грчка и Естонија са 17 година просјечне старости возила", каже Младен Петровић, вршилац дужности директора Агенције за безбједност саобраћаја.

Истиче да старост возила сигурно утиче и на безбједност у саобраћају.

"Што су возила старија, имају више могућности да буду и технички неисправнија. Словенија, на примјер, има просјечну старост возила од 12 година, и у односу на нас, који имамо 18 година, на 200 саобраћајних незгода имају једно смртно страдало лице, док ми једно страдало лице имамо на 100 саобраћајних незгода. Значи, ми готово дупло имамо више страдалих лица у односу на број саобраћајних незгода. Имамо сличне законе, идентична правила у саобраћају и безбједност у саобраћају. На крају, аналогијом можемо да утврдимо да је то резултат старости возила, али и резултат културе у друштву и саме инфраструктуре. Рецимо да су то неки параметри који утичу и на већи број саобраћајних незгода и смртних исхода у саобраћају", каже Петровић.

Додаје да Агенција за безбједност саобраћаја РС није радила званична истраживања у којој мјери старост возила утиче на безбједност саобраћаја, јер је то тешко утврдити.

"Када се деси саобраћајна незгода, тешко је утврдити директне узроке, некада ту буде преклопљено и више узрока. Међутим, главни фактор који утиче на саобраћајне незгоде је човјек. Доста незгода у саобраћају би се могло избјећи, јер су главни узроци брзина, погрешна страна кретања, алкохол и слично, али то је до нас самих. Старост возила може да утиче на безбједност у саобраћају, али ако је возило технички исправно, то не би требало да представља проблем. Оно што је до нас јесте да ми треба да возимо технички исправна возила и да контролишемо гуме, уље, кочнице, те неке елементарне ствари прије поласка на пут, да бисмо избјегли ризик на који ми можемо да утичемо", каже Петровић.

Напомиње да су подаци о старости возила на нашим путевима забрињавајући, али, како каже, то је стварност и одраз економске ситуације и стандарда у друштву.

"Сви бисмо вољели да возимо најновије аутомобиле, јер имају боље технологије и боље заштите у случају саобраћајне незгоде, али нисмо сви у могућности да возимо та возила. Просјек старости возила је 18 година, што се не може промијенити за неколико мјесеци", закључује Петровић и напомиње да је потребно редовно вршити техничке прегледе аутомобила и све кварове отклонити на вријеме.

(Независне)