Вијеће народа Републике Српске данас о закону којим се криминализује клевета :: Semberija INFO ::

 

Вијеће народа Републике Српске данас о закону којим се криминализује клевета


Вијеће народа Републике Српске би на сједници заказаној за данас требало да разматра Закон о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске, у вези Одлуке о покретању поступка заштите виталног националног интереса бошњачког народа.

Клуб бошњачког народа у Вијећу народа Републике Српске донио је одлуку о покретању заштите виталног националног интереса у вези с тим законом који је недавно усвојила Народна скупштина Републике Српске, а којим се криминализује клевета.

Од осам делегата у Клубу бошњачког народа, пет делегата се изјаснило да наведене измјене Кривичног законика Републике Српске вријеђају интерес бошњачког народа, а троје је било против.

Подсјетимо, Народна скупштина Републике Српске је 20. јула усвојила Приједлог закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске, којим се криминализује клевета. Од 63 присутна посланика, тај закон подржало је 47, против је било њих 16, док нико није био суздржан.     

Прије почетка сједнице Народне скупштине Републике Српске на којој је разматран предложени закон, одржана је и мирна протестна шетња током које су грађани и представници медија поручили посланицима да не подигну руку за овакав сраман закон. Протестној шетњи придружили су се и поједини опозициони посланици.

Народна скупштина Републике Српске је крајем марта усвојила нацрт овог закона, који је након тога упућен у јавну расправу у трајању од 60 дана.

Од када је Влада Републике Српске утврдила овакав нацрт закона, а и након што је усвојен у Народној скупштини Републике Српске, услиједиле су критике и негативне реакције новинара, домаће јавности, али и међународних организација.


​Фена / БХРТ