Пола године након разорног земљотреса на југоистоку Турске рушевине и шатори :: Semberija INFO ::

 

Пола године након разорног земљотреса на југоистоку Турске рушевине и шатори



Прије тачно шест мјесеци разоран земљотрес погодио је југоисток Турске и сјевер Сирије, а Дојче веле тим поводом пише да југоистоком Турске и даље доминирају рушевине, да хиљаде људи живи у шаторима и да још нема водоснадбијевања нити нових станова.

Дојче веле наводи да је, пола године након земљотреса у којем је у Турској погинуло око 60.000 људи, а двоструко више повријеђено, обишао провинцију Хатај гдје су уништени зграда бившег парламента и древна џамија. Новинар Дојче велеа разговарао је са Лејлом Шекер (35), која живи сама у шатору на ливади поред мјеста гдје јој је некада била кућа.

- Ово више није Хатај него град духова - рекла је она. Како наводи, кућа није обновљена, намирнице се добијају као помоћ јер у близини нема супермаркета, а ни водовод не ради.
- Шест мјесеци без капи воде. Неки имају бунаре, али ми немамо ништа. Ничега овдје нема, осим бактерија и мува - рекла је она.

Градска љекарска комора у Антакији, главном граду провинције, саопштила је да тренутно само 10 одсто људи има текућу воду. Љекари упозоравају да мањак хигијене води тешким обољењима, могуће и заразама. Урбанистичка комора Хатаја наводи да је 600.000 људи остало без крова над главом у земљотресу што је више од трећине становника. Многи су напустили провинцију, а други живе у шаторима.

Турска планира да изгради више од 3.000 нових зграда са 255.000 станова, који би требало да буду готови до децембра. Дојче веле оцјењује да је нејасно шта ће бити са 15.000 зграда и кућа код којих је утврђена штета "средњег степена" и пита да се да ли смију ти објекти да се користе или ће бити срушени. Тек крајем године ће, према плановима, све рушевине бити уклоњене.


​РТРС