Економиста тврди да је ново поскупљење горива у БиХ немогуће објективно објаснити :: Semberija INFO ::

 

Економиста тврди да је ново поскупљење горива у БиХ немогуће објективно објаснити


Претходно поскупљење горива у Босни и Херцеговини се могло оправдати привременим растом цијена на свјетском тржишту, али најновије поскупљење, како истиче економиста Игор Гавран, заиста је немогуће објективно објаснити.

Обзиром да цијене на свјетском тржишту, не да нису расле већ су и падале претходних дана, објашњење треба тражити од дистрибутера али другог осим кориштење прилике и ситуације да се додатно заради, ја заиста не видим – каже наш Гавран.

Оно што је проблематично јесте што већина држава има својеврсне формуле за одређивање цијена горива, иако је формирање цијена на тржишту формално слободно, управо такве формуле влада спречавају да се цијене повећавају по властитом нахођењу.

– У Босни и Херцеговини тога нема – каже економиста.

Обично након поскупљења цијена горива, дистрибутери повећају цијене и осталих животних производа, међутим, Гавран појашњава да “не би требало поскупити ништа јер су цијене у БиХ нереално високе”.

Наглашава да увијек када гориво поскупи многи то искористе како би подигли цијене својих производа.

– У БиХ инфлација је била највиша у посљедњих неколико деценија. Стопа раста цијена је и даље виша од капиталних роба које се мање троше. Инфлација оптерећује кућне буџете и привреду – додаје он.

Рјешавање проблема инфлације у БиХ је прошло незапажено јер га није ни било, а постоје бројни приједлози стручњака попут суспензије акциза, или умањењење стопе ПДВ-а који нису ни дошли на дневни ред.

– Шпанија је, на примјер, направила значајно ограничење стопа пореза на прехрамбене основне животне порезе, те додатно опорезовала екстрапрофит оних који су искористили ситуацију да повећају своје цијене – рекао је Гавран.

(Српска инфо)