Очајан одзив маркета: Цијене снизио још само један трговац :: Semberija INFO ::

 

Очајан одзив маркета: Цијене снизио још само један трговац


- У кампањи Министарства трговине и туризма Републике Српске чији је циљ да трговци својим купцима понуде производе по сниженим цијенама у задња два мјесеца одзив је очајан, чему свједочи податак да су јој се придружили маркети само једног трговачког ланца.

У првом таласу, до 10. јуна, ову кампању је подржало девет маркета, а онда је наступило нагло затишје.

Како нам је речено из ресорног министарства, у кампању су се укључили још и маркети "Кошута" Добој, који је реализују у 10 пословница маркета.

"Подсјећамо, у ову кампању су се претходно укључили маркети 'Зворничанка' Зворник, 'Ђурић маркети' Дервента, 'Зоки комерц' Бањалука, 'Диона' Бањалука, СТР 'Теа' Бањалука, 'Фрукта трејд' Дервента, 'Тржница' Бањалука, 'Центрум' Бањалука и маркети 'Оногошт' Пале", рекли су за "Независне новине" из Министарства трговине и туризма Републике Српске.

Додали су да су ти трговци, који су се тада укључили у кампању, потом проширили број продајних мјеста у којима ту кампању реализују.

Снежана Шешлија, извршна директорица Удружења грађана "ТоПееР" Добој, које се бави заштитом потрошача, каже да су се трговци правдали да су им марже минималне, док су набавне цијене изузетно високе у односу на прошлу годину.

"Требало је вјероватно направити анализу, а не доносити брзоплете закључке, које су они изнијели, у смислу да ће бити друштвено одговорни, а да нису уопште анализирали да ли то могу или не могу. На крају им је то испало, да тако кажемо, маркетиншки трик. Министарство је дало препоруку и трговци су ту препоруку прихватили. Трговци нису добро анализирали, дали су обећање и мислим да је ту направљена непромишљена рекламна кампања, чиме су највише изгубили потрошачи", рекла је Шешлија.

Према њеним ријечима, потрошачи на крају нису добили ништа, те се овом питању треба посветити озбиљнија пажња.

"Сигурна сам да ће Министарство нешто предузети па ако ништа бар ићи у нове разговоре и договоре са трговцима", каже Шешлија за "Независне новине".

Душан Срдић, предсједник Удружења потрошача "Реакција" Бањалука, поручује да би се трговци у већем броју требали укључити у кампању, те притом посебну пажњу посветити домаћим производима.

"Позивам да се у кампању укључе и други већи трговачки ланци и да се у позиционирању домаћим производима дају боље позиције", рекао је Срдић за "Независне новине".

Министарство трговине и туризма још раније је, подсјетимо, позвало све трговце који се досад нису укључили да подрже ову кампању - да то учине.

"Јако је значајно истаћи да кампања не укључује само велике трговачке ланце, већ трговце који послују у Републици Српској, без обзира на величину и број пословница, односно радњи које имају", рекли су из Министарства.

Подсјетимо, производи који су појефтинили у склопу ове кампање означени су посебно дизајнираним воблером "Друштвено одговорни".
 
(Независне)