Квадрат у Бањалуци појефтинио за 244 КМ :: Semberija INFO ::

 

Квадрат у Бањалуци појефтинио за 244 КМ


Просјечна цијена завршених и продатих нових станова у Бањалуци у другом кварталу ове године у односу на исти период прошле пала је за 244 марке по квадратном метру, а драстичан пад је забиљежен и у Требињу.

Наиме, према подацима Републичког завода за статистику, квадрат је у граду на Врбасу са 3.627 пао на 3.383 марке, а у граду на Требишњици са 2.636 на 2.247 КМ.

С друге стране, у Бијељини је дошло до скока цијена квадратног метра са 1.822 на 2.112, али и у Добоју, гдје је квадрат умјесто 1.970 плаћан 2.259 марака.

На интернету смо јуче прегледали бројне огласе за продају станова у Бањалуци и заиста  се примијети пад цијена.

Онима који планирају да купе стан економисти поручују да још причекају, док трговци признају да се пад потражње већ биљежи.

"Рекао бих да је дошло до благог стабилизовања тржишта, а не до издувавања балона. Станоградња још биљежи значајне активности, али пад цијена свакако представља охрабрујући знак", рекао је економиста Славиша Раковић.

Према његовим ријечима, потенцијалним купцима било би паметно да причекају због банкарских услова јер раст каматних стопа, како је оцијенио, није оправдан. То, међутим, није једини аргумент за одлагање куповине стана.

"Требало би можда сачекати да се камате врате, али и да цијене додатно падну јер су овакве какве су сада неодрживе. Осим тога, сви граде станове да би продавали и јасно је да актуелне цијене не могу оправдати трошкове градње", истакао је Раковић за "Независне новине".

Сенка Гатарић Василић, власник бањалучке агенције "Еуро-агент", која је у овом послу већ 34 године, каже да је тренд који се односи на пад цијена био очекиван пошто је максимум постигнут.

"Раст цијена је стао. Оне задуго неће ићи ка горе. Колико ће оне падати тешко је предвидјети. Сада се биљежи стагнација и помало клизе ка доље, како старих станова, тако вјероватно и нових, пошто је мало смањена и потражња, то осјете ови који граде", рекла је Гатарић Василићева за "Независне новине".

Како је појаснила, све има своје вријеме, односно максимум, који је забиљежен, а сада се осјети смањен интерес за куповину, односно да је тржиште засићено.

Када је ријеч о цијелој Српској, према подацима статистичара, порасла је продаја станова у односу на исти период прошле године, али је забиљежен пад у односу на цијелу 2022.

"Број продатих завршених нових станова у Републици Српској у другом тромјесечју 2023. године већи је у односу на друго тромјесечје 2022. године за 10,9 одсто, а у односу на просјечан број продатих нових станова у 2022. мањи је за 3,7 одсто", навели су из Републичког завода за статистику.

И цијене су, када говоримо о цијелој Српској, ишле ка горе.

"Просјечна цијена продатих нових станова у другом тромјесечју 2023. године у односу на друго тромјесечје 2022. виша је за један одсто и у односу на просјечну цијену продатих нових станова у 2022. години виша је за 4,9 одсто", навели су из Републичког завода за статистику.

(Независне)