У Србији еутаназирано 26.000 свиња заражених афричком кугом :: Semberija INFO ::

 

У Србији еутаназирано 26.000 свиња заражених афричком кугом


FOTO: Ilustracija
У Србији је са данашњим даном еутаназирано 26.000 свиња заражених афричком кугом, а држава је до сада исплатила 287 милиона динара власницима, изјавила је министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије Јелена Танасковић.

- Власници заражених свиња не треба да брину. Свима ће бити надокнађено по тржишној вриједности, по килограму цијене на дан еутаназије - казала је она Тањугу.

Танасковићева је поново апеловала на све пољопривреднике и сточаре који се баве свињарством да не крију да се болест појавила код њих на газдинству и да не покушавају нелегални транспорт из заражених дијелова у незаражене дијелове.

- То се никако не смије радити. Војска и полиција су на терену. Тужилаштво такође. Међутим и даље има неодговорног понашања, а и афричка куга свиња може да се заустави само ако сви поштујемо правила - истакла је министарка.

Према њеним ријечима, 26.000 еутаназираних свиња до данас чине један одсто сточног фонда Србије.

- Буде ли нам афричка куга ушла на фарме које имају преко 20.000, 50.000, 100.000 свиња то је ненадокнадива штета и то је оно што не смије да нам се деси - нагласила је Танасковићева.

Она је навела и податак од јуче који показује да је афричка куга ушла у 1.600 газдинстава у Србији у 43 јединице локалне самоуправе и 14 округа.

(Тањуг)