Моћ бх. оружаних снага пала за још 10 позиција, Србија лидер у региону :: Semberija INFO ::

 

Моћ бх. оружаних снага пала за још 10 позиција, Србија лидер у региону



БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - "Global Firepower" објавио је овогодишњу ранг-листу оружаних снага широм свијета на основу расположиве ватрене моћи, а БиХ се поново пласирала на најгору позицију у региону, и притом је на самом дну и у свијету.

Штавише, бх. оружане снаге су се, са прошлогодишње 123. позиције, преселиле 10 мјеста ниже, на неславно 133. мјесто, на списку на којем се налази укупно 145 војних снага широм свијета.
Коначна ранг-листа формира се на основу више од 60 појединачних фактора за одређивање оцјене, почевши од броја војних јединица, финансијске ситуације, до логистичких капацитета и географског положаја.
Када је у питању регион, најбоље пласирана је Србија, која се нашла на 58. мјесту. Хрватска је на 69, Словенија је 86, Албанија 91, Сјеверна Македонија је на 108, а Црна Гора на 128. мјесту.
На наша питања у вези са овим истраживањем, из Министарства одбране БиХ нисмо добили одговор до закључења овог броја "Независних новина".

Ðуро Козар, војно-политички аналитичар, сматра да је БиХ потпуно заслужила да буде на мјесту на којем се налази, јер држава не улаже у Оружане снаге колико би то требало да буде случај.
"Ми да немамо донације из САД и других земаља с којима сарађујемо, не бисмо имали готово ништа, јер оно што смо раније имали од наоружања и војне опреме, то се помало троши и одвојило се за старо гвожђе. Дакле, ми смо ту у заостатку највише због недостатка савременог наоружања", рекао је Козар у изјави за "Независне новине".

Према овом истраживању, БиХ из године у годину биљежи пад. Подсјетимо, 2021. године објављено је да је БиХ заузела неславну 121. позицију, прошле године је била на 123. мјесту, а сада је на 133. позицији.
Прве на овој листи су, ове године, Сједињене Америчке Државе. Као другопласирана се нашла Русија, а потом слиједе Кина, Индија, Уједињено Краљевство, Јужна Кореја, Пакистан, Јапан, Француска и Италија. Посљедњи на листи је Бутан.

"САД су заузеле прво мјесто јер показују најбоље бројке у кључним материјалним, финансијским и ресурсним категоријама", саопштио је "Global Firepower".
Са 92 разарача, 11 носача авиона, 13.300 авиона и 983 борбена хеликоптера, према подацима из априла 2023. године, та земља се рангирала прва у многим подручјима, укључујући величину своје флоте авиона, броја ратних бродова и снаге своје транспортне флоте.
"Такође, САД имају највећи одбрамбени буџет од 761,7 милијарди долара, што је скоро троструко више од Кине, која је на другом мјесту са буџетом за одбрану од 230 милијарди долара", објавио је "Business Insider" за војску САД.

Сајт "Global Firepower" још од 2006. године објављује свој годишњи извјештај и ранг-листу националних оружаних снага.
Поједини аналитичари, ипак, сматрају да "Global Firepower" није потпуно релевантан извор, јер је "њихово поређење базирано на неким елементима у којима нема најзначајнијег, а то је спремност неке војске да ратује".
Аналитичари, међутим, сматрају и да, што се тиче Оружаних снага БиХ, оне од свог формирања нису набавиле скоро ништа, тако да БиХ заиста најмање напредује, а има и дисфункционалан механизам.


Независне Новине