Промјене закона: ЕУ жели да излијечи зависност тинејџера од друштвених медија :: Semberija INFO ::

 

Промјене закона: ЕУ жели да излијечи зависност тинејџера од друштвених медија


Многе земље покушавају да обуздају прекомјерну и потенцијално штетну употребу друштвених медија као што су Фејсбук, Инстаграм, ТикТок.
 
ЕУ планира да их натјера да отворе своје системе за контролу и докажу да дају све од себе да њихови производи не штете дјеци.
 
Како се наводи, Европска унија предузеће одлучне кораке да својим Законом о дигиталним услугама (ДСА) до краја овог мјесеца примора на то највец́е онлајн платформе, преноси Политико.
 
Француска тражи да инсталирају систем родитељске контроле који се може активирати када се уређај укључи.
 
Поред тога, и Кина жели да ограничи вријеме пред екраном на 40 минута за дјецу млађу од осам година, док је америчка држава Јута увела дигитални полицијски час за малољетнике и сагласност родитеља за коришц́ење друштвених медија.
 
О тачној вези између употребе друштвених медија и менталног здравља тинејџера се још увијек расправља.
 
Напомиње се да ови дигитални гиганти зарађују тако што привлаче нечију пажњу и задржавају је што је дуже могуц́е, убирајуц́и притом новац од оглашивача.
 
Како се наводи, они су професионалци у томе да бескрајним скроловањем у комбинацији са периодичним, али непредвидивим повратним информацијама од лајкова или обавјештења, доведу до стимулације које опонашају ефекат слот машина на људске мозгове.
 
Истиче се да је та жудња довољно тешка и за одрасле, а осјетљивим младим људима доноси реалне и негативе посљедице: анксиозност, депресију, лошу концентрацију…

(Танјуг)