Управа полиције МУП ТК: Неприхватљив иступ суда у Градачцу :: Semberija INFO ::

 

Управа полиције МУП ТК: Неприхватљив иступ суда у Градачцу


Управа полиције Министарства унутрашњих послова Тузланског кантона саопштила је данас да, под надзором Кантоналног тужилаштва, спроводи обимну истрагу ради прикупљања доказа и расвјетљавања околности убиства троје људи и рањавања још троје у Градачцу, док необјективно информисање и изношење неаргументованих образложења ствара притисак у медијима на Управу и њен рад и отежава истрагу.

У саопштењу се наводи да је, с обзиром на то да је овај трагични догађај изазвао узнемиреност и интересовање јавности, у медијима објављен низ нетачних, непровјерених и сензационалистичких информација и у вези са тим примљени бројни упити на које Управа полиција не може одмах одговорити због обима посла и хитности предузимања одређених радњи.

- Из наведених разлога, у овој фази истраге која треба да одговори на сва спорна питања о овом догађају, није јасно, нити прихватљиво одржавање конференције за новинаре коју је организовао Општински суд у Градачцу. На тој конференцији је коментарисана судска одлука, односно рјешење тог суда којим је одбачен захтјев за заштитну мјере који је поднијела Полицијска управа Градачац у вези са трагичним догађајем - наводи се у саопштењу.

Из Управе полиције МУП-а Тузланског кантона истичу да у вези са наводима истакнутим на тој конференцији, уз уважавање принципа да се судске одлуке не коментаришу, већ спроводе, не желе да се упуштају у дискусије, већ ће током истраге, с циљем расвјетљавања свих околности које су претходиле и односе се на трагични догађај, бити анализирано и поступање свих институција у вези са пријављеним насиљем у породици, те на основу доказа и утврђених чињеница извршена оцјена њиховог поступања.

- Ради објективног информисања, скрећемо пажњу на одредбе Закона о заштити од насиља у породици у којем је прописано да постоји насиље у породици уколико постоје основе сумње /минимум сумње/ да су, између осталих, учињене радње којим члан породице наноси физичку, психичку бол или патњу, као и пријетње које изазивају страх од физичког, психичког насиља код другог члана породице - појашњава се у саопштењу.

У саопштењу се прецизира да је истим законом прописано да су радње насиља у породици или пријетње тим радњама и свака примјена физичке силе, свако поступање једног члана породице које може проузроковати или изазвати опасност да ће изазвати физичку бол или патњу, те страх, физички напад члана породице на другог члана породице без обзира на то да ли је наступила физичка повреда.

- Из наведених законских одредби којим је дефинисан појам насиља у породици, јасно произилази да се сматра да насиље постоји уколико постоји основ сумње да су учињене описане радње или чак пријетње тим радњама. Принципи заштите од насиља у породици, подразумијевају да се примјењују у свим случајевима ради обезбјеђења најефикасније заштите за жртве насиља у породици - наводи се у саопштењу.

Из кантоналне Управе полиције наводе да је сходно томе Полицијска управа Градачац, у оквиру својих овлаштења прописаних овим и другим законима након што је неспорно утврђено постојање основа сумње, да је насилно лице физички напало жртву, надлежном суду поднијела захтјев за изрицање заштитне мјере забрана узнемиравања и ухођења лица изложених насиљу и забрана приближавања жртви насиља.

У том захтјеву је описан основ сумње који је јасно произилазио из садржаја саме пријаве, а потврду је имао и у чињеници да су полицијски службеници непосредним опажањем уочили повреде које је жртва насиља имала на себи приликом подношења пријаве, наведено је у саопштењу.

- Међутим, упркос овако истакнутим чињеницама, Суд је утврдио да не постоји ни минимум доказне грађе на основу које би могао утврдити постојање насиља у породици и предметни захтјев одбацио - истиче се у саопштењу.

Додаје се да на неоснованост овако донесене одлуке Суда указује и чињеница да је Полицијска управа Градачац од 1. јануара до 31. јула, поступајући по пријавама насиља у породици, Општинском суду у Градачцу поднијела укупно пет захтјева за изрицање 16 заштитних мјера према девет лица, које су у Суду прихваћене и изречене све предложене заштитне мјере.

У саопштењу се наводи да је анализом наведених захтјева утврђено да су све заштитне мјере до сада изречене на основу истог обима доказа, што значи да су Суду уз захтјеве као доказ за постојање основа сумње да је учињена радња насиља у породици или пријетња тим радњама достављене службене забиљешке полицијских службеника и изјаве жртава насиља, без медицинске документације, извода из казнених евиденција, свједока или других доказа.
- Из свих напријед наведених разлога се може закључити да овако необјективно информисање јавности и изношење неаргументованих образложења ствара притисак у медијима на Управу полиције и њен рад, што отежава даље спровођење ове истраге - напомиње се у саопштењу.

Додаје се да рад Управе полиције може бити изложен критици јер се тако процјењује и вреднује рад институција у демократском друштву, али та критика мора бити правно основана и аргументована, при чему је занемарена чињеница да постоје законски механизми којима је прописано ко врши надзор над радом полицајаца и судија и њихових компетентности да примјењују закон, односно овлаштења и обавезе.

Нермин Сулејмановић из Градачца у петак, 11. августа, из пиштоља је убио бившу супругу у присуству кћерке и то уживо преносио на друштвеној мрежи "Инстаграм".

Он је потом на различитим локацијама у Градачцу убио два мушкарца /оца и сина/, те ранио полицајца, мушкарца и жену. Сулејмановић је након тога извршио самоубиство.

(РТРС)