Видовић: Ребаланс буџета неопходан због раста прихода и уштеда :: Semberija INFO ::

 

Видовић: Ребаланс буџета неопходан због раста прихода и уштеда


БАЊАЛУКА - Министар финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је у интервјуу Срни да ће Република Српска и даље одржавати финансијску стабилност, те истакла да ће бити усвојен ребаланс буџета јер су директни приходи значајније расли него што је планирано, а остварено је доста уштеда на трошковној страни.

"Ребаланс буџета ће се доносити. Процијенићемо да ли ће то бити септембар или октобар, али сигурно ће бити донесен", нагласила је Видовићева.

Она је навела да је ребаланс буџета потребан јер директни приходи имају значајнији раст него што је планирано, има доста уштеда на трошковној страни, а индиректни приходи су нижи од планираних.

Видовићева је рекла да ће се сигурно на крају године показати мањи дефицит него што је планиран.

Српска ће и даље одржавати фисклану стабилност

Видовићева је истакла да Република Српска успијева одржати фискалну стабилност,те навела да се уредно исплаћују плате, пензије, социјална давања и све остало што је потеребно из буџета. Она је рекла да ће се такво стање одржати до краја ове године, али и у наредном периоду.

"У овој години оптлатили смо много више дуга него што смо се задужили. Задужили смо се око 380 милиона КМ, а отплатили смо више од 750 милиона КМ дугова", прецизирала је Видовићева.

Она је рекла да Република Српска дефинитивно има проблем због санкција које постоје, али нису нигдје јавно објављене.

"Нелегални и нелегитимни такозвани високи представник позива да инвеститори не долазе, јер наводно није наша имовина, па немамо чиме гарантовати, као и да се у неким страним амбасадама преисиптују банке које нас финансирају. То су све отежавајуће околности за Републику Српску. Без обзира на све то, одржаћемо фискалну стабилност", поручила је Видовићева

Стање дуга у доносу на бдп далеко мање него крајем 2022.

Она је навела да је стање дуга Републике Српске у односу на бруто домаћи производ /БДП/ сада далеко мање него на крају прошле године јер је више средстава враћено него што је задужено.

"Стање јавног дуга је око 33 одсто од БДП-а, а укупног дуга близу 40 одсто од БДП-а. На крају ове године очекујемо да ће ти проценти бити још мањи, што значи да Република Српска апсолутно није презадужена", истакла је Видовићева.

Она је појаснила да јавни дуг, према закону, може ићи до 55 одсто БДП-а, а да је тај однос сада 33 одсто, као и да је законски одређено да укупан дуг може ићи до 60 одсто БДП-а, а садашњи ниво је испод 40 одсто.

Видовићева нагласила да се води брига у вези са задужењем Републике Српске и да се неће дозволити ни да се дође близу законске границе, а камоли да се она пређе.

"Ми смо мала економија и на нас утичу многе ствари из окружења. Увијек морамо бити у опрезу да не премашимо дуг који можемо да враћамо", изјавила је Видовићева.

Што прије донијети одлуку о новим коефицијентима расподјеле

Министар финансија Републике Српске навела је да стопа раста прихода од индиректних пореза сада нешто већа него на почетку године, када је било далеко мање и од плана на нивоу БиХ. Видовићева је подсјетила да је Република Српска добила већи коефицијент расподјеле прихода од тих врста пореза.

"Од 1. јула ове године, према анализи коју је направила Управа за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ, ми бисмо требали имати коефицијет расподјеле од 34,44 одсто. Таква одлука се не може донијети, јер још није изабран министар финансија у Савјету министара", напоменула је Видовићева.

Она је рекла да Република Српска и даље добија средства по коефицијенту расподјеле од 33,35 одсто, нижем од оног којег треба имати, због чега Српска већ губи и дио средстава од прихода од индиректних пореза, али и дио новца од поравнања за прво тромјесјечје.

"Рачунамо да ћемо, ако овако остане, /до краја године/ изгубити око 60 милиона КМ. Очекујемо именовање новог министра финансија у Савјету министара, како би могла да се одржи сједница Управног одбора УИО на којој ће се донијети одлука о новим коефицијентима расподјеле", изјавила је Видовић.


Глас Српске