БиХ гради четири нова гранична прелаза и 28 пограничних :: Semberija INFO ::

 

БиХ гради четири нова гранична прелаза и 28 пограничних


САРАЈЕВО - У овом тренутку у различитим фазама реализације су процеси припреме за изградњу четири међународна гранична прелаза, као и 28 граничних прелаза за погранични промет, а у плану је и адаптација постојећа два сазнаје Вечерњи Лист.

Ратко Ковачевић, шеф Одјела за комуникације и међународну сурадњу Управе за индиректно опорезивање, потврдио је активности на пројектима улагања у граничне прелазе, указавши притом на најзначајније процесе који се у овом тренутку проводе.

Када је ријеч о степену реализације изградње, најдаље се отишло у контексту изградње граничног прелаза Осоје - Вињани Горњи, при чему је потписан уговор с извођачем радова, а у току је поступак за одабир понуђача за вршење услуге надзора на извођењу радова. Одобрена средства износе 5,85 милиона марака. Овај пројект имат ће велики значај за проток људи и роба с простора западне Херцеговине, а посебне користи могу очекивати пословни субјекти који дјелују на подручју Посушја, што свакако ваља споменути и у контексту пословних зона Осрдак и Влаке, које су и најперспективније локације које су на располагању домаћим и страним инвеститорима.

Чести застоји и колоне

Истовремено, велики дио грађана БиХ који свакога љета одлучују посјетити неко од јадранских љетовалишта често користи магистрални пут М-17 те гранични прелаз Дољани, а свима су вјероватно у сјећању и чести застоји и колоне на том јужном излазу из Босне и Херцеговине. Но, планови надлежних укључују реализацију пројекта којим би гужве отишле у прошлост или би пак у значајној мјери биле смањене. План је изградња граничног прелаза Дољани – Метковић, а у овом је тренутку у току поступак прибављања урбанистичко-техничких услова и одобрења за грађење од Федералног министарства просторног уређења. Притом су одобрена средства у износу од 3,2 милиона КМ.

У контексту саобраћајне повезаности на југу земље ваља свакако навести и како се планира изградња граничног прелаза Требимља - Чепикуће, а тренутно се проводе активности на рјешавању имовинских односа. Одобрена средства износе милион марака. На другом крају земље, на крајњем сјеверу, планирана је изградња граничног прелаза  Брод - Славонски Брод - и у овом случају у току су активности на рјешавању имовинских односа, док су одобрена средства у износу од милион КМ.

28 граничних прелаза

У плану је и адаптација објеката два постојећа гранична прелаза Ситница - Зупци, Клобук – Илијино брдо, заједничку локацију контролних тијела БиХ и Црне Горе, а одобрена средства за ова два пројекта износе 5,5 милиона КМ. Када пак говоримо о ваздушном саобраћају, треба навести пројект изградње објекта за контролна тијела БиХ у аеродрому Бањалука, при чему се проводе активности на рјешавању имовинских односа. За овај пројект одобрена су средства од 3,65 милиона КМ.

Планира се изградња 28 граничних прелаза за погранични промет. У току су активности на рјешавању имовинских односа, УИО ће у вриједности од 2,15 милиона КМ финансирати набавку земљишта и прибављање дозвола и сугласности за изградњу, а изградња прелаза биће финансирана из ИПА фондова, наводи Вечерњи лист.


Глас Српске