Готово 400 пожара пустоши канадску покрајину Британска Колумбија :: Semberija INFO ::

 

Готово 400 пожара пустоши канадску покрајину Британска Колумбија


Најмање 30.000 домаћинстава добило је наредбу о евакуацији у канадској покрајини Британска Колумбија, гдје бјесни готово 400 шумских пожара.

Власти су ограничиле путовања у Келоуну, обални град са 132.000 становника, гдје се дим од оближњих пожара надвија над језером Оканаган.

Пожари су уништили куће у оближњем граду с 36.000 становника.

Како јављају извјештачи ББЦ-а, стотинама миља сјеверно големи пожар наставља се ширити према граду Јелоунајф.

Службени рок за евакуацију главног града канадских сјеверозападних територија истекао је у петак. Представник власти рекао је касније тог дана да су готово сви становници отишли, било аутомобилом или авионом. Око 19.000 од 20.000 становника града се евакуисало. Власти су саопштиле да је 39 пацијената премјештено из болнице у алтернативне установе у петак навече, што их чини посљедњима који су евакуисани из града.

Канада преживљава најгору сезону шумских пожара досад, с најмање 1000 пожара који горе широм земље, наводи Канадски међуагенцијски центар за шумске пожаре (ЦИФФЦ).

Стручњаци кажу да климатске промјене повећавају ризик од врућег и сувог времена које ће вјероватно изазвати шумске пожаре.

Екстремна и дуготрајна врућина извлачи све више влаге из тла - што може бити „гориво“ за пожаре који се могу ширити невјероватном брзином, нарочито ако су вјетрови јаки.

До сада није забиљежен ниједан смртни случај.


Фена / БХРТ