На подручју села Крухари ниче соларна електрана :: Semberija INFO ::

 

На подручју села Крухари ниче соларна електрана



САНСКИ МОСТ - На подручју села Крухари, недалеко од Санског Моста, ниче прва соларна електрана на овим просторима и тренутно се одвија монтажа соларних панела на површини од неколико десетина дунума. Инвеститор овога пројекта је предузеће "Енерго Цат" из овога града, које је раније исходовало сву потребну документацију за изградњу соларних капацитета.

За сада, ради се о двије соларне електране, снаге од по један мегават, а представници инвеститора кажу како би комплетан енергетски пројекат у будућности требао бити заокружен на укупно 25 мегавата.

"На овакав ред корака смо се одлучили због административног нивоа за издавање дозвола, јер се дозволе за капацитете до једног мегавата издају на локалном нивоу. Грађевинска дозвола је издата у опћини Сански Мост, а досадашња вриједност инвестиције само у опрему је пет милиона марака, а добијање свих дозвола трајало је три године", кажу у поменутој фирми. Наводе како би овај соларни парк читав овај простор могао учинити економски независним, те да ће се фабрике у будућности градити тамо гдје је енергија, што би могла бити економска шанса за Сански Мост.

"У коначници би овај соларни парк са 25 мегавата могао цијели простор учинити енергетски независним, јер, примјера ради, Сански Мост у електроенергетској шпици вуче око 8,5 мегавата енергије.

У будућности ће се фабрике градити тамо гдје има енергије, јер је њен пренос постао страшно скуп и губици у преносу значајни", истичу у поменутој фирми, те најављују наставак реализације пројекта.

На подручју Унско-санског кантона све је више пројеката у области искориштавања соларне енергије, а у томе предњачи Босански Петровац, опћина са највећим бројем сунчаних дана на овим просторима.

Први соларни парк у овој крајишкој општини пуштен је у погон половином 2019. године у мјесту Крњеуша, а укупна вриједност ове инвестиције износила је 720.000 марака.

Изградњу великог соларног парка на подручју Босанског Петровца најавила је и њемачка компанија "Промондис", а укупна инвестиција процијењена је на 65 милиона еура и биће једна од највећих која је реализирана на подручју овог кантона.

У склопу овог пројекта планирана је изградња соларног парка на три локације, а уколико буде све текло према плану, то ће бити највеће постројење за производњу соларне електричне енергије на подручју бивше Југославије и заузимати површину од око 150 хектара.


Независне новине