Протести у 13 градова: Жене широм Хрватске данас шетају за брутално убијену Низаму Хећимовић :: Semberija INFO ::

 

Протести у 13 градова: Жене широм Хрватске данас шетају за брутално убијену Низаму Хећимовић


Женске организације и иницијативе у Хрватској организују данас јавну акцију "Сигурност жена је одговорност државе", а протестном шетњом желе, како су најавили, испратити брутално убијену Низаму Хећимовић.
 
Акција ће бити спроведена у чак 13 градова широм Хрватске, а организацију потписује Женска мрежа Хрватске.

– Овом акцијом жене испраћају брутално убијену Низаму Хећимовић. Њено убиство показало је још једном нефункционисање система заштите жена од насиља. Изражавамо солидарност са женама у БиХ које истовремено кад и ми траже већу дјелотворност у заштити од насиља – стоји у саопштењу Женске мреже Хрватске, која окупља више хрватских удружења и иницијатива које се боре за женска права.

Они су Влади Хрватске, Министарству правосуђа и управи Републике Хрватске упутили неколико захтјева, а то су: да влада хитно оснује радну групу која ће радити на доношењу законских рјешења за регулисање фемицида, дефинисање фемицида као посебног кривичног дјела у Кривичном закону, доношење закона који ће регулисати све облике насиља над женама и ставити санкционисање насиља над женама искључиво у кривичну сферу, доношење Националне стратегије која укључује све облике насиља над женама, у складу с Истанбулском конвенцијом и с предвиђеним средствима за проведбу у државном прорачуну, пише Клиx.
 
Акција ће се одржати у десет часова у Малом Лошињу, Вуковару и Крижевцима, у 10.30 у Кореници, у 11 часова у Загребу и Карловцу, у 13 часова у Пакрацу, те у 16 часова у Сплиту, Ријеци, Осијеку, Задру, Бјеловару, Шибенику, Вировитици и Белом Манастиру.

(Српска инфо)