Додик: Српска има све више пријатеља :: Semberija INFO ::

 

Додик: Српска има све више пријатеља


Скуп лидера у Будимпешти, на коме су позвани највиши званичници Републике Српске, доказ је да Српска није изопштена, већ да има више пријатеља него икада досад, које у сваком тренутку можемо позвати и који могу завршити било који пројекат, поручено је на заједничкој конференцији који су одржали Милорад Додик, предсједник Републике Српске и Жељка Цвијановић, српски члан Предсједник БиХ.

Додик се на почетку захвалио Орбану на позиву у Будимпешту поводом Националног дана Мађарске, истакавши да је мађарска Влада, али и држава показала колико је спремна да помаже српску заједницу у тој држави. 

"Потвђујем да Српска има више пријатеља него икада до сада и него што је икада имала. Ми смо се срели са људима који су и даље остали важни у својим државама, почевши од Јанше из Словеније, до Курца из Аустрије, наравно не заборављам предсједника Србије Александра Вучића. Разговарали смо о свим актуелним темама и важним питањима за Српску. Сви су нас помно слушали и тражили објашњење за ситуацију, а наш одговор је као и досад – БиХ нема високог представника, подвала је да је он представника Међународне заједнице, јер је он високи представника потписница Дејтона, међу којима је и Српска. А таквог високог представника нема. Али овдје је сурогат, а то лидери разумију, да је немогуће да у данашње вријеме постоји странац који може да интервенише у законодавству. Погубно је што неке стране у БиХ то прихватају, да неки нелегалан лик намеће законе, штитећи себе и своја недјела. Лидери су то разумијели, рекли су да је неприхвалтљиво, и да треба ићи у договор", рекао је Додик.

Поред политичких, важна тема на билатералним састанцима била је финансијска подршка, коју је предсједник Републике Српске оцјенио изузетном, прије свих када је у питању Мађарска. 

Он је нагласио да је са премијером Орбаном договорио даљи пакет сарадње на том пољу, вриједан 118 милиона евра. “18 милиона евра је резервисано за даље пројекте у пољопривреди“, казао је Додик, те додао да је Мађарска спремна и да предузме дио пројеката у Српској, а од којих је одустала Њемачка (ради се о четири пројекта).

“70 милиона евра из аранжмана са мађарском Владом преусмјерићемо за неке од пројеката које је Њемачка на сраман начин покушала да заустави. Ми овај новац одмах можемо да употребимо. Ја ћу само рећи да је и дан данас актуелан уговор за 'Хргуд' између Електропривреде РС и Банке Њемачке. Ми смо по том питању добили усмено увјерење од њемачке Банке да су они против одлука савезне владе и желимо да се изјасне писмено. Али поручујем, ми не желимо са Њемцима сада, нећемо тако да радимо, желимо да се рашчисти та ситуација, јер сада имамо алтернативу да завршимо пројекат са Мађарима, и прије ћемо посао окончати него са Њемачком. А подсјетићу вас да је Српска уплатила 1,5 милион евра камата да се сачува тај пројекат. А они су поручили да то треба због короне промијенити па су тражили већу цијену, на шта ми нисмо пристали. Уговор је активан, тражимо од савезне валде Њемачке да то повуче, јер ми не можемо раскинути уговор са њима до маја идуће године. За остале пројекте када је у питању Њемачка, алтернатива су можда Кинези“, навео је Додик.

Он је као изузетно важним нагласио и сарадњу са Азербејџаном, а најавио је да ће до краја године делегација Српске посјетити ту државу.

“Предсједник Алијев је спреман да помогне, шта може БиХ, шта може Српска, а они имају значајну заинтересованост из ЕУ за њихове ресурсе гасом, чиме и они сада шире заинтересованост за гас овдје. Зато кажем ајде да завршимо обје интерконекције, који вам је више људи са тим. Ајде да то ријешимо“, поручио је Додик, додајући да је сарадња на столу и са Турском.

“Што се тиче Ердогана, он је заинтересован за ауто-пут Београд Сарајево и назад. Али ми смо неке дионице средили, неки су спорни, посебно око Брчког, па се ту још нисмо договорили. Ми смо спремни да исфинансирамо ту трасу кроз Брчко. Ергодан жели да види успјех тог пројекта. Такође, разговарали смо и о изградњи ХЕ Мрсово, они реализују тај пројекат који треба да буде готов за 31 мјесец“, нагласио је Додик.

Предсједник Српске истакао је да ће у овој години Република Српска имати вриједност инвестиција већу од 500 милиона КМ.

Ипак, он је признао да Српска има одређене проблеме.

“Наравно да имамо, али са пријатељима то можемо ријешити и хоћемо. САД на примјер јесте војна сила, али више није толико политичка. Наравно да има проблема у политичком смислу са земљама Запада, али то није као прије 10-15 година. Волио бих да немамо проблема са САД, али немамо га нигдје него овдје, јер се они само баве нашим питањима, са лошим намјерама. Морао сам да бирам да ли да будем добар за њих, а лош на свој народ, али сам изабрао да будем добар за свој народ, без обзира на жртву. А овај Марфи, па прије ће он отићи одавде, а ја ћу и даље бити предсједник“, казао је Додик, додајући да ће Српска успјети стабилизовати своју финансијску ситуацију.

“Када су финансије у питању, ми смо у овој години ријешили 740 милиона КМ обавеза. Људи могу бити сигурни да ће Српска бити добро, дефицит на крају године биће мањи од планираног“, казао је он.

Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ, казала је да је дводневна посјета Мађарској резултирала договором да се сарадња настави и додатно интензивира, првенствено у смислу реализације приоритетних пројеката.

“Наше радне групе треба да уговоре шта је то први приоритетм, а предсједник Додик и премијер Орбан ће пратити да ли се то реализује. Захвални смо Мађарској за политичко разумијевање које показује овдје, за све народе на Западном Балкану“, истакла је она, те додала да је премијер Мађарске током посјете Сарајеву и Бањалуци био веома незадовољан што се мало тога урадило на имплементацији договора заједничке Комисије БиХ и Мађарске која је установљена још прије 10 година.

“Али, задовољан је што Република Српска сама преузима интересе за заједничке пројекте те да је лако сарађивати са нама кад знамо шта хоћемо. Такође, поред политичких тема, разговарали смо и о финансијама, исказали смо заједништво у ставу да ћемо кад год буде неопходно, једни другима ускакати да се ријеше изазови“, поручила је српски члан Предсједништва БиХ.

На питање како коментарише изјаву Дениса Звиздића, предсједавајућег Представничког дома БиХ како је споразум о сарадњи који су потписале Мађарска и Република Српска удар на суверенитет БиХ, Цвијановићева је поручила да је то “глупост“.

“Нико њега није спријечио да оде тамо и да реализује пројекте за своју владу. Човјек је десет година био око Савјета министара БиХ, имао је прилику да нешто ураде по питању споразума са Мађарском и нису урадили ништа. Ми као Република Српска се бавимо озбиљним стварима, политичким питањима, трудимо се да имамо добре саговорнике. Они који мисле да се иживљавају над нама, нису наши саговорници. Свијет није уперен у двије тачке на планети. Ово је један од многобројних примјера да шта год урадимо, наступа вриска из Сарајева како се руши суверенитет“, казала је она.

(Независне)