Аустријске власти повратницима с одмора: Не доносите свињске производе из БиХ и Србије :: Semberija INFO ::

 

Аустријске власти повратницима с одмора: Не доносите свињске производе из БиХ и Србије


Аустријска Агенција за здравље и безбједност хране (АГЕС) заједно са аустријским Министарством здравља апеловало је на све повратнике са одмора из Босне и Херцеговине, Србије, Хрватске и остатка Балкана да у Аустрију не доносе свињско месо нити свињске производе због пораста случајева свињске куге у овим земљама.

Како су навели, ризик прије свега представља месо из приватне производње.

Афричка свињска куга (АСК) је заразна, углавном фебрилна болест животиња. Погађа домаће и дивље свиње. Не постоји опасност од инфекције за друге животињске врсте или људе. Ова болест се још није појавила у Аустрији. Због бројних случајева у источној и јужној Европи, ризик од уношења је врло висок, посебно током сезоне путовања, и може да има озбиљне посљедице за животиње и фарме, упозорава АГЕС.

Забрањено је преузимање потенцијално заражених производа од свињског меса (шунке, кобасице, месни намази и сл.) из земаља изван ЕУ.

Месо или кобасице из приватне производње које нису прошле службену контролу представљају велики ризик за аустријску животињску популацију, те би вирус АСК-а у тим производима могао несметано "ући" у Аустрију.

(Независне)