Престати са политичким оптужницама; Подршка митингу "Српска пред судом" :: Semberija INFO ::

 

Престати са политичким оптужницама; Подршка митингу "Српска пред судом"


Српску ћемо бранити и у Сарајеву. То је порука организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, након што је предатзахтјев за одржавање мирног скупа 1. септембра испред зграде Тужилаштва БиХ. Протестом "Српска пред судом" јасно ће бити поручено да је оптужница против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника Српске" Милоша Лукића - политичка.

Митинг Срспка пред судом, у потпуности подржавају бројне организације проистекле из одбрамбено – отаџбинскг рата. Они чији су најмилији своје животе у рату, усадили у темеље Републике Српске, како би њихова дјеца данас имала отаџбину и слободу, поручују, да никада не смије бити заборављена подршка коју су добили од предсједника Српске.

- Нека нама нашег предсједника. Ја знам да се бори за праву ствар, а ово што међународна хоће тако да направи нек и они то доживе. Не би то био тако проблем да нема и нашег народа који то исто тако жели да скине њега са те власти. Ако је ико икада обратио пажњу, сад говорим о мојој организацији. Ми смо јако тешко живјели док није дошао предсједник Милорад Додик. Ми смо тад почели да дишемо пуним плућима - каже Здравка Карлица предсједница организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила града Приједора.
 
Јасан је став и организације Старјешина Војске Републике Српске - крајње је вријеме да се престане са политичким оптужницама. Мирно, достојанствено и демократским средствима, сви се морају ставити у редове одбране.

- Организација старјешина Војске Републике Српске даје пуну подршку протестима Српска пред судом. Да бране Републику Српску од напада који долазе од институција Босне и Херцеговине, дириговани одређеним круговима из међународне заједнице и онима који су освједочени непријатељи Републике Српске. Дакле овдје није питање никакве личне одговорности, овдје је питање одговорности српског народа за очување Републике Српске која је настала у миру очувана у рату и која је очувана Дејтонским мировним споразумом - истакао је Слободан Жупљанин предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске.

Циљ је слабљење Српске и распакивање Дејтона, а да унитарна БиХ буде у првом плану, каже предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић.

- Подржавамо протесте, оптужница која је подигнута је удар на све Србе. Надамо се да ће бити довољан број људи и да ћемо на тај начин исказати своје незадовољство јер је то једини начин који је нама остао да се боримо за правду - сматра Бранимир Којић предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

Делегат у Клубу Срба у Дому народа Радован Ковачевић истакао је да би, у случају забране најављеног протеста у Сарајеву због подизања оптужнице против предсједника Милорада Додика, то било третирано као угрожавање људских права.

Савез општинских удружења избјеглица и расељених лица Републике Српске исказао је подршку одржавању митинга под називом "Српска пред судом", због, како наводе, политичке оптужнице против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника Српске" Милоша Лукића.

Из Савеза позивају на митинг све Србе избјегле и расељене из Федерације БиХ, а који живе у Републици Српској.
Ветерани Републике Српске ће се одазвати сваком позиву на окупљање којим се штити дејтонска позиција Српске, саопштено је из Удружења грађана Ветерани Српске.

Из овог Удружења наглашавају да ће "бити учесници организованог и легитимног окупљања у Сарајеву 1. септембра пред Судом и Тужилаштвом БиХ, институцијама које контиунирано својим политичким, правно и уставно неутемељеним одлукама раде на разградњи једнакоправности у државној заједници".

Тужилаштво БиХ подигло је 11. августа оптужницу против Додика и Лукића због непоштовања одлука Кристијана Шмита.
 
(РТРС)