На Калемегдану римејк трке из 1939, претече Формуле 1 :: Semberija INFO ::

 

На Калемегдану римејк трке из 1939, претече Формуле 1


Фото - Танјуг
Велики број Београђана, али и представници дипломатског кора и туристи из цијелог свијета окупили су се данас на Калемегдану, гдје је у 10 сати почео римејк трке Велике награде Београда - претече Формуле 1, која је одржана на данашњи дан 1939. године и била једина која је одржана током Другог свјетског рата.

Оригиналном трасом око Калемегдана вози 20 аутомобила и мотора из музеја и приватних колекција из Италије, Србије и Словеније. Идентични аутомобили који су вожени 1939. године возе истом рутом.

Трку која би требало да прерасте у нову традицију Београда отворила су возила Алфа Ромео и Бугати, у којима су били амбасадор Италије Лука Гори, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић и генерални секретар Ауто-мото савеза Србије Милан Николић.

Бугати је аутомобил који је учествовао у трци која је одржана на данашњи дан прије 84 године, а њим је тада управљао српски ас Бошко Миленковић.

Возила су пред трку била изложена на платоу испред павиљона Цвијета Зузорић, а потом су кренула улицама града у групама по пет.

- Парадираће три круга, стазом око тврђаве, евоцирајући успомене на историјску трку, а награде побједницима биће додијељене на платоу испред Скупштине града Београда, гдје ће возила бити поново изложена - навели су организатори међу којима су, уз амбасаду, Министарство, АМСС, и компанија Heritage Consulting и Италијански институт за културу.


Танјуг / РТРС