Уставни суд РС: Бошњаци дискриминисани приликом избора чланова Комисије за жалбе :: Semberija INFO ::

 

Уставни суд РС: Бошњаци дискриминисани приликом избора чланова Комисије за жалбе


Вијеће за заштиту виталног интереса Уставног суда Републике Српске утврдило је данас да је Одлуком о избору члана Комисије за жалбе коју је изгласала Народна скупштина Републике Српске повријеђен витални национални интерес конститутивног бошњачког народа.

Ријеч је о Одлуци која је изгласана на трећој редовној сједници Народне скупштине Републике Српске одржаној 21. јуна.

"Према оцјени Вијећа, Народна скупштина Републике Српске је, приликом доношења оспорене одлуке, поступала супротно ставу 4. Амандмана LXVII на Устав Републике Српске којим је замијењен члан 1. Устава, а према којем Срби, Бошњаци и Хрвати, као конститутивни народи, Остали и грађани, равноправно и без дискриминације учествују у вршењу власти у Републици Српској, те супротно члану 5. став 1. алинеја 2. Устава, према којем се уставно уређење Републике темељи на обезбјеђивању националних равноправности и заштити виталних интереса конститутивних народа", наводи се у саопштењу из Уставног суд Републике Српске.

Вијеће је констатовало и да "наведене уставне одредбе представљају једно од основних начела на којима је утемељен Устав Републике Српске те се исте, с обзиром на њихово мјесто у Уставу и значај конститутивности народа у уставном уређењу Републике Српске, не могу заобилазити јер имају значај обавезујућих правних норми".

Додаје се да је у вези са наведеним је и Закон о спречавању сукоба интереса у органима власти Републике Српске, који је релевантан за избор предсједника и чланова Комисије, као првостепеног органа, и Комисије за жалбе, као другостепеног органа, и који захтијева поштовање принципа равномјерне заступљености конститутивних народа, односно прописује да ће у састав Комисије бити изабрана лица из реда сва три конститутивна народа, под условом да се на јавни конкурс пријаве кандидати који испуњавају услове јавног конкурса.

"Имајући у виду изложено, као и то да је у процедури избора чланова Комисије за жалбе било пријављених Бошњака који испуњавају услове предвиђене конкурсом, Вијеће је оцијенило да се избором представника српског народа за члана Комисије за жалбе доводи конститутивни бошњачки народ у неравноправан положај у уживању права зајамчених Уставом, односно да је оспореном одлуком повријеђен уставни принцип према коме Срби, Бошњаци и Хрвати, као конститутивни народи, Остали и грађани, равноправно и без дискриминације учествују у вршењу власти у Републици Српској, те да је повријеђен принцип обезбјеђивања националних равноправности и заштите виталних националних интереса из одредбе члана 5. алинеја 2. Устава", наводе из Уставног суда Републике Српске.


​АА / БХРТ