Мароканци голим рукама копају рушевине да нађу своје ближње :: Semberija INFO ::

 

Мароканци голим рукама копају рушевине да нађу своје ближње


Фото - Танјуг

РАБАТ - Број погинулих у разорном земљотресу јачине 6,8 степени Рихтера који је погодио Мароко повећан је на 2.497, саопштили су надлежни.

Више од 2.470 људи је повријеђено у најјачем земљотресу који је икада погодио Мароко.

Спасилачки тимови из цијелог свијета, удружено, утркују се с временом да би дошли до заробљених жртава. 

"Сви припадници војске су на терену, љекари интензивно помажу у спасавању", каже  Мустафа Бајтас, портпарол Владе.

Мароканска Влада најавила је формирање специјалног фонда за подршку спасилачким операцијама у отклањању посљедица земљотреса.

Многа села у подножју планине Високи Атлас у близини епицентра земљотреса су изолована и тешко доступна, што омета спасилачке операције.

Помоћ мароканске Владе још није стигла у село Имин Тала у планинском масиву Високи Атлас па у разореном мјесту грађани голим рукама рашчишћавају рушевине како би пронашли своје ближње.

Није стигла ни војска. Води се битка с временом у потрази за преживјелима. У селу нема струје, а не ради ни мобилна мрежа.

"Дошли смо да помогнемо људима у селу. Дошли смо из једног приватног друштва, обезбиједили смо и храну. Неки пријатељи нам помажу. Када дођете овдје, видите да је ситуација катастрофална. Позивам људе из свијета да помогну мјештанима", каже Ашраф Носаири, волонтер из села Имин Тала.

Шпанија је послала 86 спасилаца и осам специјално обучених паса у Мароко ради потраге и спасавања преживјелих. 

Шпанске власти најавиле су да ће бити послато све што је потребно јер је познато да су први сати кључни, посебно ако има људи испод рушевина.

"Овдје немамо довољно лијекова, посебно за дијабетес и крвни притисак. Много људи има проблема због тога, нисмо добили такву помоћ до сада. То једино тражимо од Владе, да се достави све што недостаје јер на крају сви смо ми Мароканци", каже Јасине Бенхниа, становник села Оуиргане.

Мароко се простире на 400 километара од границе додира двије тектонске плоче - афричке и евроазијске. 

Заставе се вијоре на пола копља широм земље након проглашења тродневне националне жалости.

Мароканци су такође похрлили у болнице и медицинске центре како би дали крв и помогли повријеђенима.

Земљотрес се догодио у планинском ланцу Високи Атлас у Мароку нешто послије 23 сата у петак по локалном времену, на релативно малој дубини од 18,5 километара, са епицентром 72 километра југозападно од Маракеша.


РТС / Б92 / Независне