ПУ БИЈЕЉИНА: ВОЗАЧИ ОПРЕЗ - ПОЧЕЛА ЈЕ НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА :: Semberija INFO ::

 

ПУ БИЈЕЉИНА: ВОЗАЧИ ОПРЕЗ - ПОЧЕЛА ЈЕ НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА



У просторијама Полицијске управе Бијељина Министарства унутрашњих послова Републике Српске данас је одржана редовна конференција за новинаре на којој су  представљени резултати рада припадника Министарства остварени током августа 2023. године. Укупно стање безбједности током анализираног периода на подручју које покрива Полицијска управа Бијељина оцјењено је као задовољавајуће.

Начелник ПУ Бијељина Стјепан Терзић изнио је податак о 58 евидентираних кривичних дјела која су извршена током анализираног периода гдје је надлежним тужилаштвима поднесено 48 извјештаја против 65 лица. Проценат расвијетљености кривичних дјела извршених током августа 2023. године износи преко 97%.

Јавни ред и мир током августа 2023. године нарушен је 62 пута поводом чега су припадници полиције поднијели пет захтјева за покретање прекршајног поступка и издали 57 прекршајних налога. На подручју које оперативно покрива ПУ Бијељина у анализираном периоду евидентирано је 29 лица афроазијског поријекла (Афганистан, Пакистан, земље Блиског Истока...) које нису имале идентификационих докумената и које су предате на даље поступање Служби за послове са странцима.

По питању саобраћајних незгода, у августу 2023. године евидентирано је њих 95 што је за десет процената мање у односу на август 2022. године. Од тог броја, на подручју Бијељине и Шамца десиле су се двије незгоде у којима су два лица смртно страдала (бициклиста и возач теретног моторног возила. Поред наведених, у још 30 саобраћајних незгода дошло је до повријеђивања учесника у саобраћају од чега - 23 незгоде у којима је 31лице задобило лакше и седам незгода у којима је осам особа задобило тешке тјелесне повреде. Најчешћи узроци настанка саобраћајних незгода су неприлагођена брзина кретања возилом, непрописно одстојање, те вожња под дејством алкохола. Током анализираног периода евидентирано је 2198 прекршаја у саобраћају, 276 возача је искључено из саобраћаја од чега 235 због управљања возилом у алкохолисаном стању. 

-Обзиром на почетак нове школске године апелујемо на возаче да, посебно у зонама школа подигну ниво пажње и да брзину кретања возила прилагоде стању пута, условима у саобраћају и другим саобраћајним околностима како би на виши ниво подигли сигурност дјеце на њиховом путу до и из школе. Сваке године, па и ове, појачано је присуство полицијских службеника у зонама свих основних и средњих школа. Поред тога, до 15. септембра ћемо завршити обуку свих ученика основних школа до четвртог разреда на тему: Безбједно учешће дјеце у саобраћају“, рекао је Раденко Кнежевић, инспектор Сектора полиције за безбједност саобраћаја.


Семберија инфо - И. Гутић