Пут од Бањалуке до Беча биће краћи и до 150 километара :: Semberija INFO ::

 

Пут од Бањалуке до Беча биће краћи и до 150 километара


"Хрватске цесте" намјеравају да до 2030. године мост на Сави код Градишке повежу брзом цестом преко Вировитице директно до мађарске границе.

У програму развоја хрватске саобраћајне инфраструктуре ова дионица уцртана је као дио пројеката који се налазе у Стратегији прометног развоја до 2030. године, који је објављен на интернет страници "Хрватских цеста".

Тренутно предузеће "Интеграл" изводи радове на повезивању моста код Градишке с ауто-путем Загреб - Београд, а "Хрватске цесте" планирају да руту наставе ка сјеверу.

Тамара Пајић, портпаролка "Хрватских цеста", потврдила је "Независним" да је брза цеста граница Мађарске - Вировитица - Окучани - граница БиХ дио мреже брзих цеста које су задате Стратегијом просторног развоја Републике Хрватске.

"Уз предметну дионицу Окучани - граница БиХ, која је у високом ступњу реализације, проводе се активности на изради студијско-пројектне документације на преосталим дионицама. За дионицу под називом обилазница Пакраца и Липика, те дионицу Вировитица - Терезино Поље (ДЦ5) исхођене су локацијске дозволе, те је у тијеку израда главних пројеката и исхођење грађевинских дозвола по фазама. За дионицу Терезино Поље (ДЦ5) - граница Р. Мађарске у тијеку је израда студије о утјецају на околиш", рекла нам је она.

Уколико се ова дионица у потпуности изгради, пут од Бањалуке до Беча ће путем кроз Мађарску бити краћи за више од 150 километара.

Прије неколико мјесеци имали смо прилику да разговарамо с једним хрватским званичником, који нам је објаснио да постоје планови да се источни и сјеверни дио Хрватске преко Бањалуке повежу са југом кроз БиХ, чиме би се значајно скратило путовање из градова попут Винковаца и Осијека ка Сплиту и Дубровнику. Примјера ради, уколико би био изграђен ауто-пут од Бањалуке до Купреса и даље продужен према Јадрану, пут од Вировитице до Макарске би био нешто дужи од 300 километара, док је постојећим путем кроз Хрватску пут дужи од 600 километара. Истина, Гоогле мапс нуди опцију преко Бањалуке постојећим саобраћајницама у дужини од нешто више од 400 километара, али истиче да је временски исплативија опција да се путује около преко Хрватске, с обзиром на лош квалитет постојећих саобраћајница. 

Уједно, како нам је речено, изградњом овог ауто-пута растеретиле би се постојеће саобраћајнице на западу Хрватске, које су посебно "закрчене" током љетне туристичке сезоне, када се туристи из Аустрије, Њемачке и других земаља у том дијелу Европе крећу ка Јадранском мору. Незванично смо такође сазнали да је било разговора с неким инвеститорима, укључујући и америчке, да се овај пројекат реализује, али, колико нам је познато, без конкретних резултата. Такође, ваља напоменути да је Влада РС планирала изградњу ауто-пута од Бањалуке до Купреса, односно линије с ФБиХ, а  као потенцијални партнери су спомињани и кинески инвеститори.

Судећи према хрватским стратешким документима, гранични прелаз Градишка и повезивање сјеверног дијела БиХ, односно РС са Хрватском, важан је за хрватску привреду, која преко тог прелаза остварује значајан извоз своје робе, али и мост за даље хрватске инвестиције у БиХ.

У Делегацији ЕУ ауто-пут Бањалука - Градишка и даље повезивање с Хрватском првенствено виде као дио повезивања БиХ преко Хрватске са остатком ЕУ. На примјер, они мост на Сави код Градишке виде као дио повезивања Бањалуке с Травником, путем брзе цесте у Лашви, која се тренутно гради.

"Ово је један од најважнијих пројеката на ријеци Сави и омогућиће суштинску транспортну везу између Босне и Херцеговине и Хрватске, али и остатка Европе. Мост у Градишци ће значајно смањити вријеме чекања на граници и омогућити бржу и сигурнију руту за предузећа и грађане земље и региона, што ће довести до побољшаног економског раста и нових радних мјеста. Пројекат је важан корак ка интеграцији западног Балкана у Агенду повезивања ЕУ, која има за циљ унапређење инфраструктурних веза у региону", кажу они за "Независне".

(Независне)