Након вишегодишње медијске хајке, Тужилаштво БиХ затворило предмет "Икона"; Афера исконструисана у Сарајеву :: Semberija INFO ::

 

Након вишегодишње медијске хајке, Тужилаштво БиХ затворило предмет "Икона"; Афера исконструисана у Сарајеву


Тужилаштво БиХ затворило је истрагу у предмету "Икона", коју је прије три године, тада српски члан Предсједништва Милорад Додик, поклонио шефу руске дипломатије Сергеју Лаврову. Поједини медији мјесецима су тврдили да је културно благо и да је украдена у Украјини. Кад је стигао одговор украјинског Тужилаштва да за то нема ниједног доказа, ни Тужилаштву БиХ није преостало ништа друго него да стави тачку на истрагу.

Јавност у Српској закључује да је читава афера исконструисана, ради рушења ауторитета Милорада Додика и Републике Српске.

Децембра 2020. представници политичког Сарајева и њима наклоњени медији, на сва звона су тврдили да је поклоњена икона украдена из Лугањска. Из Кабинета српског члана Предсједништва наводе су демантовали, али је штета учињена. Посредством амбасадора БиХ у Москви Жељка Самарџије, Русија је вратила икону. Данас, као и тада, Самарџија каже да су све дипломатске процедуре и правила, у вези с поклоњеном иконом, испоштоване. Афера је исконструисана с намјерном да се уруши ауторитет и углед Милорада Додика, сматра Самарџија.

- Кад кажем исконструисана афера, прије свега мислим на политичко. Наравно, с њом је била намјера да се политичка штета, да се удари на ауторитет члана Предсједништва. Ево сада иста прича се дешава са Предсједником Републике Српске у истој личности. Дакле, заисата то краја нема - рекао је Самарџија.

Да ли ће се ико од представника правосудног система БиХ, појединих медија или амбасаде Украјине у БиХ, извинити за све лажи и оптужбе изнесне на рачун Републике Српске и Милорада Додика, питају српски посланици у Паралменту БиХ.

- Очигледно, као што је то већ у континуитету тако било, да се од тога жељела направити негативна политичка прича у односу на Милорада Додика, тада српског члана Предсједништва како би он био окарактерисан и у међународној јавности али и на локалном нивоу, наравно, у негативном смислу - додаје посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић.

Како истиче шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Паралментарне скупштине БиХ Сања Вулић овај потез је још један у низу доказа да судије и тужиоци су у спрези са међународном заједницом и да они апсолутно покушавају да реализују све њихове међународно-политичке монтиране процесе како би са политичке сцене скинули предсједника Републике Српске, јер очигледно они не знају другачије да се изборе са вољом грађана Републике Српске.

Из руске Амбасаде у БиХ кажу да је то била антируска пропаганда и неславни покушај да се распири русофобска хистерија. Многи се питају и да ли је то био начин уношења раздора између Српске и Русије.

- Сигурно да се покушало и жељело направити нека врата раздора у дипломатским круговима између Републике Српске и Русије, који су веома добри. И да се жељело да се нанесе штета прије свега Додику и самој Републици Српској - каже посланик Српског клуба у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милан Петковић.
А каква ће бити судбина иконе о којој су фабриковане приче и која је требало да послужи у политичке сврхе? Они који су планирали да овим Републици Српској нанесу штету, историчари процјењују, грдно су се преварили.

- Та икона ће сада имати много већу вриједност него што је имала раније, јер она сада има симболику коју раније није имала у том виду. По мени, она ће бити високо вреднована јер она има сада своју историју која се мало тиче Украјине, а много више тиче побједе Републике Српске у овом случају - каже историчар Александар Раковић.

Три године се чекало да монтирани процес против Милорада Додика у случају "Икона" добије епилог. Након овог, не одустаје се од новог покушаја урушавања Републике Српске и њених институција. Подижу се оптужнице, а заборавља да све које су политички монтиране, могу имати само један епилог. Као у случају "Икона".
 
(РТРС)