Водоинсталатерска мафија хара Београдом, ево како варају грађане :: Semberija INFO ::

 

Водоинсталатерска мафија хара Београдом, ево како варају грађане


Foto: Ilustracija
Једна водоинсталатерска фирма, која се и даље рекламира на интернету и по огласима, узима новац за реновирање купатила и не завршава посао. На позиве не одговарају.

У Унији потрошача кажу да им се чак стотинак грађана јавило са истом причом.

Раскопаће вам купатило. Даће ријеч да ће завршити посао. Аванс ће вам узети и више их никада неће видјети. Тако раде организоване групе превараната у Београду, кажу упућени. Вама ће остати цигле, шут и блато.

Мораћете да ангажујете нове мајсторе и умјесто 1.000 евра, платићете најмање 2.000. То десило Љубици Ћосовић.

"Укуцала сам на интернету реновирање купатила и изашао ми је један сасвим пристојан сајт на којем је све било по принципу кључ у руке, да долази екипа и све набављају сами. Позвала сам тај телефон и човек је већ то поподне био спреман да дође и понудио је пристојну цену. Донео је своје уговоре и печате. Како су растурили купатило, тако је кренуло недолажење радника. Сваки дан биће сутра, биће сутра", објашњава Љубица за РТС.

Мајстори се јављају на телефон да грађани ништа не посумњају. Иста водоинсталатерска фирма преварила је још стотинак грађана, кажу у Унији потрошача.

Само двадесетак одсто њих тражи одштету на суду. На то преваранти и рачунају, јер малом броју људи вратиће новац, а паре од осталих остају њима и они су тако на добитку. Ријетко када их ко гони кривично.

Пошто је, како тврде упућени, ријеч о организованој преварантској групи мајстора неки суграђани из страха нису жељели пред камеру.

Када преваре, обично мијењају адресу, број телефона, назив фирме.

"Тренутно је изузетно заступљена та тзв. водоинсталатерска мафија. Ако се погледају подаци у АПР-у може се приметити да они у просеку егзистирају две до три године, па се бришу из регистра. Дакле, оснивају се под разним именима", наводи Весна Перинчић, Републичка унија потрошача.

За преварантске групе знају и други мајстори који савјесно раде. Тврде, препорука ће увијек бити најсигурнија, а готово сви узимају аванс. Они провјерени и добри су заузети и по неколико мјесеци унапријед и нису јефтини.

"Имао сам ситуацију да мерим стан, питам кад можемо да кренемо, они ми кажу сутра. Ја кажем не могу сутра, тек за два месеца отприлике, а ја сам ту на препоруку дошао. Е онда они прибегну дај зови било кога ко је сутра слободан, знаш ли некога. То је мач са две оштрице, јер ко је данас слободан за сутра треба мало да се запитају и што је слободан", истиче мајстор Жељко Шутуљић.

Чак и ако мајстор има уговор и печат, изгледа, то није гаранција.

Из МУП-а кажу да нису имали оваквих пријава. У највећем броју случајева грађани покрећу само тужбе, кажу адвокати, јер им је најважније да врате новац, а ријетко ко се одлучује на кривичну пријаву, за коју је запријећена и казна затвора.

Међутим, нејасно је како надлежни не реагују или не примијете да једне те исте фирме и појединци, након тужби, враћају новац већем броју грађана, али настављају да послују под другим именом.

(РТС)