Патријарх Порфирије служи у Зворнику; Град заслужено добио нови храм :: Semberija INFO ::

 

Патријарх Порфирије служи у Зворнику; Град заслужено добио нови храм


Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja
Његова светост патријарх српски Порфирије први је патријарх који, након 90 година, служи Свету архијерејску литургију у Зворнику.

Догађају присуствовују бројни вјерници, предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједник Владе Радован Вишковић.

Патријарх Порфирије ће данас, на празник Мала Госпојина, освештати новоизграђени Саборни храм Рођења Пресвете Богородице.

Предсједник Српске, који је кум храма, рекао је за РТРС да Зворник заслужује овакав храм, изразивши задовољство што је био у прилици да помогне градњу.

Додик је истакао да је патријарх српски носи снагу вјере и велики морални и људски ауторитет, због чега је обожаван у народу.

Вишковић је рекао да сви храмови широм Српске означавају српско битисање на овим просторима и да је Зворник заслужио један овакав храм.

- Посебно сам почаствован што је патријарх данас у Зворнику. Ово је значајан дан за овај град - поручио је премијер Српске.

Посјета српског Патријарха Зворнику почела је синоћ доксологијом у храму Рођења Светог Јована Претече, гдје га је дочекао велики број вјерника.


РТРС