Вучић: Гажење Повеље УН у случају Србије претеча проблема са којима је свијет данас суочен :: Semberija INFO ::

 

Вучић: Гажење Повеље УН у случају Србије претеча проблема са којима је свијет данас суочен


Foto: Tanjug
Предсједник Србије Александар Вучић говорио је на 78. засједању Генералне скупштине Уједињених нација. Мир је постао забрањена ријеч, а једина вриједност која је остала великим силама су принципи, али лажни, рекао је Вучић истичући да је на дјелу примјена двоструких аршина. Напомиње да Србија подржава територијални интегритет и суверенитет свих чланица УН.

Вучић је рекао да, не може и нема право да, као предсједник "једне невелике земље", говори о односима између великих сила, али да може и хоће да говори о томе како непоштовање међународног јавног права може да доведе до ужасних посљедица.

- Покушај распарчавања моје земље, започет формално 2008. једностраним проглашењем независности Косова и Метохије још увијек траје. Управо гажење Повеље УН у случају Србије била је је једна од видљивих претеча бројних проблема са којима се данас сви суочавамо, а који увелико превазилазе границе моје земље или оквире региона из кога долазим - рекао је Вучић.

Истакао је да од прошлог сусрета у Њујорку, свијет није постао ни боље ни безбједније мјесто. Напротив. Глобални мир и стабилност су и даље акутно угрожени.

- И даље се суочавамо са проблемима енергетске безбједности, финансијске нестабилности, као и сигурности и поремећаја у ланцима снабдијевања храном и лијековима. Рјешења за многе проблеме, не само да нисмо пронашли, већ су они постали бројнији, а неки од њих још сложенији - рекао је Вучић.

Илегална одлука о сецесији аутономне покрајине Косово и Метохија од Србије

Вучић је напоменуо да је илегална одлука о сецесији аутономне покрајине Косово и Метохија од Србије, донијета пуну деценију након окончања ратног сукоба.

- Без референдума или било ког демократског облика изјашњавања грађана у Србији, чак ни на самом Косову и Метохији - додао је Вучић.

Ова одлука донијета је у тренутку када је Србија имала владу опредијјељену за европске и евроатлантске интеграције и била у свом саставу укључујући покрајину Косово и Метохија, пуноправна чланица УН, али и Савјета Европе, ОЕБС-а и низа других међународних организација. Па ипак, то није спријечило правно и политичко насиље управо од стране оних који данас предњаче у дијељењу лекција са ове говорнице, каже Вучић.

- Бесмислена објашњења, попут полицијског терора које су српске власти спроводиле у својој јужној покрајини цијелу деценију раније, хуманитарне кризе, прогона локалног албанског становништва, само су кап која је прелила чашу лажи и бесмислица, како би се оправдало насиље над једном сувереном земљом, и како би се њен интегритет урушио - истакао је Вучић.

Од тренутка побједе тих великих 19 над малом Србијом, 70 одсто Срба са КиМ напустило је своја огњишта, а Албанаца је за 300.000 више него што их је икада било на КиМ. Толико о праву, толико о правди, нагласио је  предсједник Србије.

Србија ниједном својом стопом није крочила на територију неке друге државе

Србија ниједном својом стопом није крочила на територију неке друге државе, нити угрозила њено постојање, али прије 24 године њих 19 најмоћнијих и најјачих није имало милости према малој Србији - навео је Вучић.

Када су "тај посао, завршили, рекли су како је питање Косова демократско питање и како ће бити ријешено у складу са Повељом УН и другим међународно-правним актима".

- А онда, пало им је на памет да 2008. године, супротно свим, али апсолутно свим актима међународног јавног права, подрже независност тзв. Косова - рекао је предсједник Србије.

Готово све велике западне силе брутално погазиле и Повељу УН и Резолуцију 1244 УН

Вучић је рекао да је њемачка министарка рекла да се Њемачка држи чврсто Повеље УН и одлука и аката УН, и да никада неће одустати од тога.

- Све би то било лијепо, када би било истинито. Готово све велике западне силе брутално су погазиле и Повељу УН и Резолуцију 1244 УН донијету у овом високом дому, негирајући и газећи баш све оне принципе које данас бране, а то се догодило прије 24 и прије тачно 15 година - каже Вучић.

Према његовим ријечима, први пут, незабиљежено у свјетској историји, 19 најмоћнијих земаља донијело је одлуку, без учешћа СБ УН - без икакве одлуке СБ УН, да сурово нападне и казни једну суверену земљу на европском тлу, како су рекли, да би спречили хуманитарну катастрофу.

- Нису се грохотом смијали када је предсједник Русије искористио исте те ријечи правдајући свој напад на Украјину. Заборавили су да су и они сами користили исти наратив, исте ријечи, иста објашњења - подвукао је Вучић.
 
(РТРС)