Бугарска протјерала поглавара и свештенике Руске цркве у Софији :: Semberija INFO ::

 

Бугарска протјерала поглавара и свештенике Руске цркве у Софији


Бугарске власти протјерале су данас старјешину Руске православне цркве у Софији, архимандрита Васијана Змејева и двојицу свештеника храма Свети Никола Мирликијски Чудотворец јер представљају "пријетњу националној безбједности“.

Према ријечима руске амбасадорке у Софији Елеоноре Митрофанове, свештеници из Руске православне цркве позвани су у миграциону службу, гдје им је речено да представљају пријетњу по националну безбједност, а потом су полицијским аутомобилом одведени кућама да покупе ствари.
    
Како је навела, они ће затим ће бити одведени у цркву и одатле до границе са Србијом, преноси бугарски портал "24 часа".
    
"Ово је случај без преседана, црква је одвојена од државе и несхватљиво је како свештеници могу да угрозе националну безбедност. Многи парохијани иду у Руску цркву у Софији. Они су једноставно пљунули нашој цркви у лице", каже Митрофанова.
    
Руска амбасада у Софији саопштила је да је огорчена чињеницом и формом одлуке коју је донијела бугарска страна.
    
"Очигледно је да је садашње руководство Бугарске поставило себи задатак да уништи не само друштвено-политичке, културне и хуманитарне везе између две земље, већ и да прекине односе између сестринске Руске и Бугарске православне цркве и да окрене руски и бугарски народ један против другог", наводи су у саопштењу.
    
Како се напомиње, карактеристично је да је овај корак учињен на празник Рођења Пресвете Богородице, који је значајан за вернике Руске православне цркве.
    
Прије неколико дана власти Сјеверне Македоније протјерале су Васијана Змејева, заједно са тројицом руских дипломата, због информација да су руски шпијуни.

(Тањуг)