Додик: Има помака у одређеним стварима, усвојен пакет на бази од 14 приоритета :: Semberija INFO ::

 

Додик: Има помака у одређеним стварима, усвојен пакет на бази од 14 приоритета


МОСТАР - Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас на састанку партнера у власти на нивоу БиХ да је направљен помак у одређеним стварима.

"Ништа нисмо у готовости направили да може да иде на одлучивање, али смо се договорили да се договарамо даље у процедури. Свакако се може рећи да смо се у неким стварима помакли", рекао је Додик.

Додик је навео да је усвојен пакет који су направили на бази од 14 приоритета.

"Радили смо и на Берлинском процесу, договорено је да се то заврши, рекао је предсједник СНСД-а Милорад Додик након координационог састанка партнера у власти на нивоу БиХ СНСД-а, ХДЗ-а БиХ и странака "Тројке".

Он је истакао да  што се тиче Суда БиХ, годинама се упозорава на чињеницу да ни Суд ни Тужилаштво нису легитимно формирани.

"Имамо договор да да се на нивоу Суда БиХ треба формирати апелационо вијеће. Суд и Тужилаштво БиХ су формирани нелегалним активностима високог представника. Разговарамо и видимо врсту опструкције када је у питању Суд. Треба одржати атмосферу разговора, имамо топлу атмосферу. Ми морамо да испоручимо резултат када је у питању Уставни суд" рекао је Додик.

Навео је и да није оптимиста када је ријеч о Европској унији.

"Ми не прихватамо да неко оде у Генералну скупштину УН-а и износи своје личне ставове. Нећемо то више да гледамо, ако неко презентује политику, мора да се усагласи. Апелујем да се то не ради", навео је Додик.

Такође је рекао да је са странкама тројке и ХДЗ-ом БиХ разговарано данас о измјенама Изборног закона у дијелу који се односи на Централну изборну комисију, која је веома сумњиво изабрана, како би до Нове године услиједила промјена садашњег састава овог тијела.

Додик је рекао новинарима у Мостару да у Републици Српској сматрају да је та комисија нелегално изабрана, а да би се измијенама закона дошло у позицију да се изабере нова.

Он је додао да овај закон није у цијелости усглашен и да у БиХ предстоји тек озбиљна изборна реформа.

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је да је био конструктиван састанак у атмосфери која обећава.

"Расправили смо нешто од закључака, 10 закона који стоје на дневном реду, од нешто једноставнијих до најкомплекснијих попут Изборног закона и Уставног суда", рекао је Човић на конференцији за новинаре након састанка.

Он је рекао да око Изборног закона имају завидан ниво усаглашености и могао би бити до 3. октобра на Савјету минситара, а слична је ситуација и са законом о суду, те осталих осам закона.

Према његовим ријечима, договорено је и да радно тијело ради на закону о странцима у Уставном суду БиХ и да је договор да се усагласи до краја октобра.

Лидер СДП-а Нермин Никшић рекао је након састанка да су сви били спремни на разговор и да траже рјешења, те да су направили одређене искораке иако имају и даље различите погледе око неких питања.

У Мостару је одржан Координациони састанак СНСД-а, ХДЗ-а БиХ и странака "тројке", партнера у власти на нивоу БиХ.

Присуствовали су лидер СНСД-а Милорад Додик, потпредсједник СНСД-а Жељка Цвијановић, те функционери ове странке Сташа Кошарац и Средоје Новић, затим предсједници Уједињене Српске Ненад Стевандић и ДЕМОС-а Недељко Чубриловић. Испред странака "тројке" на састанку су били предсједници СДП-а Нермин Никшић и Наше странке Един Форто, те Денис Звиздић испред НиП-а. У име ХДЗ-а су уз предсједника Драгана Човића биле присутне Борјана Кришто и Дарјана Филиповић.


Глас Српске