Додик: Кина све више постаје најважнији финансијски и инвестициони партнер Српској :: Semberija INFO ::

 

Додик: Кина све више постаје најважнији финансијски и инвестициони партнер Српској


Кина све више постаје најважнији финансијски и инвестициони партнер Републици Српској - рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик уочи свечаног пријема који је у Сарајеву уприличио кинески амбасадор у БиХ Ђи Пинг поводом 74 године од оснивања Народне Републике Кине.

Истакао је да Република Српска уважава кинеску државу, народ, и сва достигнућа која остварују, уз огромно одрицање многих људи кинеских народа који су нашли у себи синергију да направе једну моћну државу и нацију - треба поштовати.

- Потпуни антипод Западу гдје свака врста разговора, помоћи, подршке, иде са политичким условљавањем. То са кинеске стране не можете да видите. Зато треба поштовати њене напоре у глобалним односима да успостави један нови мултиполарни свијет који је усмјерен на сарадњу између држава и народа без угрожавања њиховог суверенитета и територијалног интегритета. Један предан однос у подршци разним пројектима - рекао је Додик.

Свечаном пријему у хотелу "Хилс", осим Додика, присуствују делегат Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић и бројне друге званице.

Кинези обиљежавају 1. октобар као најзначајнији национални празник јер је тог датума, након побједе над Кинеском националистичком партијом у грађанском рату, власт преузела Комунистичка партија, а њен лидер Мао Цедунг прогласио Народну Републику Кину.

Овај дан је званично проглашен Националним даном Кине 2. децембра 1949. године од Народне политичке консултативне конференције Кине, која је у то вријеме вршила функцију уставотворне скупштине. 

(РТРС)