Зашто је у Теслином погону толико повреда на раду :: Semberija INFO ::

 

Зашто је у Теслином погону толико повреда на раду


У тзв. гигафацторy аутомобилске компаније Тесла у Гринхајдеу поред Берлина је у раздобљу од јуна до новембра 2022. Године забиљежено неуобичајено много повреда на раду међу којима је много тешких.

Како јавља Стерн, позивајући се на изворе у надлежним службама спашавања, у периоду од јуна до новембра 2022. пријављено је 190 повреда на раду, што значи готово свакодневно. Притом се ради о повредама које су довеле до најмање тродневног изостанка с посла, па их је предузеће дужно пријавити.

У првој години пословања хитна помоћ је, према властитим наводима, у гигафацторy интервенисала 247 пута, било да се радило о колима хитне помоћи или хеликоптерима. Узимајући у обзир број запослених, то је три пута више него у погонима Аудија у Инголшату.

Возачи хитне помоћи су репортерима Стерна описали неке од повреда: једном раднику је а неколико метара висине на главу пала кутија тешка 50 кг. У једном случају се течни алуминијум излио раднику по стопалу, а говори се и о неколико случајева ампутација узрокованих опекотинама или солном киселином.

Представник синдиката ИГ Металл за подручје Берлин-Бранденбург-Саска Дирк Шулце позвао је одговорне у Теслином погону да побољшају сигурност на раду.

"Здравље радника је важније од профита, то вриједи и за Теслу", рекао је он. ИГ Металл је већ и у прошлости изразио забринутост због недовољних сигурносних стандарда у Теслином погону код Берлина. У неким тренуцима је због лоших услова и до 40 одсто запослених на боловању. Умјесто да испита узроке таквог стања, менаџмент повећава притисак на раднике, тврди ИГ Металл, преноси ДW.

Синдикат сада страхује да би управа Тесле могла кренути у потрагу за радницима који су медијима указали не неправилности у погону.

На удару критика се нашао и премијер савезне покрајине Бранденбург Дитмар Водике. Њему разне невладине организације предбацују нетранспарентност када је у питању однос према Тесли. Он је рекао да је упознат са повећаним бројем повреда на раду, али да он није "портпарол Тесле" да то саопштава јавности.

Јавни портал "Фраг ден Стаат" ("Питај државу") је поднио тужбу против владе у Бранденбургу која одбија дати увид у протоколе редовинх састанака управе Тесле и бранденбуршких политичара. Покрајина Бранденбург је градњу Теслиног погона својевремено субвенционисала са милијарду евра што, према писању медија, одговара и трошковима градње погона.

Од отварања погона почетком 2022. у Тесли је забиљежено и неколико еколошких хаварија. Према подацима Покрајинске канцеларије за животну средину пријављено је 26 хаварија при чему се у највећем броју случајева ради о неконтролисаном цурењу хемикалија попут лакова и горива.

Тренутно у погону поред Берлина ради око 10.000 радника. Планови су да се број радника удвостручи као и број произведених аутомобила на милион годишње. Власник Тесле Илон Маск је својевремено обећао и до 40.000 нових радних мјеста, а могућа је и градња погона за производњу батерија за аутомобиле што је у индустријски неразвијеној околни Берлина наишло на одушевљење.

(Б92)