Словачка: На изборима побиједио бивши премијер који се бори за укидање подршке Украјини :: Semberija INFO ::

 

Словачка: На изборима побиједио бивши премијер који се бори за укидање подршке Украјини


БРАТИСЛАВА - На јучерашњим парламентарним изборима у Словачкој странка Смер ССД коју предводи бивши премијер Роберт Фицо освојила је највећи број гласова - 23,31 посто, на основу 99,2 посто пребројаних гласова, саопштио је данас словачки Завод за статистику.


Према незваничним резултатима избора, странка Прогресивна Словачка је завршила на другом мјесту са 16,98 посто, иако су прогнозе уочи избора најављивале њену побједу, а слиједе Глас-СД (14,98 посто), коалиција ОЛАНО- За народно-хришћанску унију (9,02 посто), КДХ (6,91 посто), СаС (6,18 посто) и Словачка национална партија (СНС) са 5,67 посто, преноси агенција ТАСР.

Међу странкама које нису успјеле да уђу у парламент су Република (4,8 посто), Алијанса (4,46 посто), Демократе (2,92 посто) и Ми смо породица (2,25 посто), док су остале странке добиле мање од један посто гласова.

Излазност је била 68,06 посто, наводи словачки Завод за статистику.

БиБиСи је објавио да је, на основу скоро свих пребројаних гласова, јасно да је „проруска странка коју предводи бивши премијер Роберт Фицо“ побједила на парламентарним изборима у Словачкој.

Његова Странка Смер ССД, која је током кампање обећавала да ће хитно прекинути војну подршку Украјини, освојила је скоро 24 посто гласова, упркос томе што су излазне анкете наговјештавале побједу либерално-центристичке партије.

Фицо је био приморан да се повуче са мјеста премијера након убиства истраживачког новинара Јана Куцијака 2018. године, а након ових избора он ће, судећи по резултатима, морати да започне коалиционе преговоре о формирању сљедеће владе, наводи ББЦ.

Проевропска странка Хлас, која би могла да одлучи ко ће формирати сљедећу владу, заузела је треће мјесто са 15 посто освојених гласова, а лидер те странке и бивши Фицов колега и љевичар Петер Пелегрини најавио је да су све могућности отворене за стварање будуће владајуће коалиције

„Ако Смер уђе у владу, нећемо послати ниједан метак у Украјину“, рекао је недавно Фицо својим присталицама и оцијенио да је рат почео заправо 2014. године када су, како је навео,  „украјински нацисти и фашисти почели да убијају руско становништво у Донбасу“.Ова Фицова претња је изазвала забринутост међу чланицама Европске уније и НАТО-а, али је добила подршку на друштвеним мрежама међу Словацима који традиционално имају „топла осеćања“ према Москви, оцјењује БиБиСи. 

Странка Прогресивна Словачка, која је по броју освојених гласова на другом мјесту је либерална, прозападна странка која обеćава да ćе наставити војно да подржава Украјину.

Она нуди визију „отвореног, толерантног, космополитског друштва“ и заговара либералну линију унутар Европске уније по питањима као што су зелена политика и ЛГБТК+ права.


Танјуг / Глас Српске