Како трактористи да буду сигурни у саобраћају? Ево 12 савјета :: Semberija INFO ::

 

Како трактористи да буду сигурни у саобраћају? Ево 12 савјета



Колико се заиста незгода са тракторима деси сваке године тешко је рећи, пошто се незгоде без повријеђених или са лакше повријеђенима ван јавних путева углавном не пријављују.

Ако сте тракториста и ако немате жуту ротацију када ноћу возите по путу, ризикујете да у ваш трактор, приколицу или прикључну машину удари аутомобил који се креће пет или шест пута већом брзином од вас, а неријетко и више јер се по путевима ван града вози и брже од дозвољених брзина. 

Колико се заиста незгода са тракторима деси сваке године тешко је рећи, пошто се незгоде без повријеђених или са лакше повријеђенима ван јавних путева углавном не пријављују. 



Зато, ево генералних савета:

Прије изласка на пут, обавезно провјерите сву свјетлосну сигнализацију на трактору, али и на приколици или другој прикључној механизацији. Чак и када је трактор "освијетљен" по свим прописима, неријетко велике приколице представљају проблем, па зато није на одмет на задњи дио приколице ставити рефлектујуће траке/наљепнице, сигурносни троугао и слично.

Очистите блато са точкова прије изласка на асфалт - то блато може да буде изузетно опасно за друге возаче, и када је влажно и када се осуши.

Пажљиво се укључите на главни пут са њиве, јер ви идете полако, ауто иде брзо и лако дође до удеса. 

Пажљиво када скрећете, јер возачи аутомобила када виде трактор почну издалека да се спремају да га претекну, што подразумијева повећање брзине. Зато тракториста мора да обрати пажњу на то шта се дешава иза њега и да на вријеме сигнализира осталима да скреће како не би дошло до судара у другој траци.

Избјегавајте алкохол.

Будите пажљиви када возите са монтираном опремом и механизацијом која је шира од трактора, пошто постоји шанса да закачите возило из другог смјера, бициклисту или пјешака у вашој траци и слично. 

У сеоским срединама често има много бициклиста, па на њих обраћајте посебну пажњу. Претичите их "у широком луку", а посебно пажљиви будите ноћу ван насеља.

Не претоварајте приколицу јер може да дође до проблема из више разлога. На примјер, испадање репе са претоварене приколице, након чега возач аутомобила иза приколице или налети на репу па дође до оштећења на аутомобилу, или рефлексно у маневру избјегавања изгуби контролу над возилом, уђе у супротну траку којом таман наилази друго возило, и слично.

Провјерите да ли је приколица добро закачена и да ли је исправно све што обезбјеђује сигурну вучу приколице. 
Потрудите се да трактор буде што исправнији, посебно када су у питању кочнице, гуме, прописан притисак ваздуха у гумама, управљачки систем.

Под највећим ризиком су трактористи у брдовити предјелима, нарочито када вуку приколицу, јер иако је трактор стабилан, приколица која је претоварена може да се преврне и да за собом повуче и трактор. 

Уколико имате старији трактор и још увијек нисте монтирали кабину или заштитни рам, савјет је да то урадите што прије. Њихова највећа улога је заштита возача приликом превртања, али кабина штити и од много других ствари, као што су вјетар, киша, сунце и град, инсекти, гране.


Агроклуб