Именовање генерала коначно на столу :: Semberija INFO ::

 

Именовање генерала коначно на столу


САРАЈЕВО - Представници НАТО-а и ЕУФОР-а стално шаљу препоруке надлежнима у БиХ да коначно именују нови генералски кор, а кључни састанак на којем би требало да буде скројен коначан списак високих војних званичника биће одржан идуће седмице, како би Предсједништво БиХ већ на наредној редовној сједници могло да потврди имена нових генерала.

Замјеник министра одбране БиХ Александар Гогановић рекао је да препоруке НАТО-а и ЕУФОР-а о питању именовања нових генерала стално стижу на адресе Министарства одбране и Предсједништва БиХ.

- Још смо у фази блокаде тог процеса из разлога што се политичко Сарајево не слаже са тим да Србин дође на мјесто начелника Заједничког штаба Оружаних снага (ОС) БиХ. Упркос тим блокадама. због сталних препорука које стижу на адресу Министарства одбране очекујем да идуће седмице одржимо састанак на којем бисмо коначно утврдили имена нових генерала  - казао је “Гласу Српске” Гогановић.

Том састанку требало би да присуствује министар одбране Зукан Хелез те његови замјеници Гогановић и Славен Галић.

- На основу досадашње комуникације кабинета идуће седмице требало би да сједнемо за исти сто, те да на један документ ставимо имена нових генерала. Тај документ биће одмах упућен ка Предсједништву БиХ како би оно већ на наредној сједници могло разматрати и потврдити тај списак - казао је Гогановић.

Такође, представници Српске су раније донијели одлуку да ниједна одлука из домена одбране на нивоу БиХ неће добити зелено свјетло надлежних институција у Сарајеву док не буде именован нови генералски кор.

Због таквог става Републике Српске недавно на сједници Савјета министара БиХ није подржан ни приједлог да се из буџетске резерве пребаци 3,6 милиона марака Министарству одбране БиХ.

Именовање нових генерала у БиХ касни више од годину и по, а нова генералска структура усвојена је у Предсједништву БиХ крајем јула. Идући потез јесте предлагање имена нових генерала и њихова потврда у Предсједништву БиХ.

Према усвојеном плану структуре генералског кора, позиција начелника Заједничког штаба ОС, а на којој је тренутно Бошњак, припашће Србима. Према поменутом документу, на мјесто замјеника начелника Штаба за операције и Штаба за ресурсе требало би да дође Бошњак, односно Хрват.

Војни повјереник

И парламентарном војном повјеренику Бошку Шиљеговићу мандат је истекао у марту ове године, након чега је покренута процедура избора његовог насљедника. Процедуру је покренула Заједничка комисија за одбрану и безбједност Парламента БиХ, а на њихову адресу стигла су четири имена. То су Зоран Жужа, кандидат СНСД-а, те Никола Ловриновић, приједлог ХДЗ-а БиХ. Комисија је добила још два имена и то из СДП-а Мехмеда Брадарића, и кандидата СДА Хазима Ранчића.

- Нисмо се помјерили даље од почетка. Коме ће та позиција припасти, пресудиће политички договор, односно да ли српској или хрватској компоненти. До сада је то мјесто припадало Србима, а видјећемо шта ће даље бити - казали су “Гласу Српске” извори из ресора одбране.


Глас Српске