Каква судбина чека електричне тротинете: Посланици траже допуну Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ :: Semberija INFO ::

 

Каква судбина чека електричне тротинете: Посланици траже допуну Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ



Треба ли забранити употребу електричних ромобила (тротинета) на цестама у БиХ, ограничити њихову употребу или омогућити да учествују у саобраћају без икаквих ограничења – тема је о којој би крајем мјесеца требало да расправљају посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Пред посланицима ће се, наиме, наћи иницијатива којом се задужује Савјет министара БиХ и Министарство транспорта и комуникација БиХ да у року од 60 дана у парламентарну процедуру упуте Приједлог закона о допуни Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ којим ће се регулисати статус електричних ромобила у саобраћају.

У иницијативи коју су потписали посланици Предраг Којовић, Сабина Ћудић и Аида Баручија наводи се да је „развој и напредак технологије  у погледу микромобилности, те одрживих начина превоза, донио много изазова у саобраћају на цестама“.

– Све већа употреба и доступност електричних ромобила и сличних електричних возила заузела је у врло кратком року велики број саобраћајница, а и пјешачких површина. Европски градови су различито реаговали на појаву микромобилности, од потпуне забране малих електричних возила до потпуне отворености – наводи се у иницијативи.

Додаје се да су одређене државе с временом прилагодиле своје прописе, узимајући у обзир ситуацију и развој догађаја на терену, укључујући при томе и реакције јавности, односно својих грађана.Узимајући у обзир наведено, како стоји у иницијативи, свједочимо чињеници да у саобраћају на цестама све више учествују различита возила која се покрећу на електрични погон (електрични ромобил и слично).
– С обзиром на то да електрични ромобили нису регулисани Законом о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, подносимо наведену посланичку иницијативу – наводи се на крају иницијативе.


Српскаинфо