Вучић: До краја следеће године изградићемо више ауто-пута него икада :: Semberija INFO ::

 

Вучић: До краја следеће године изградићемо више ауто-пута него икада


(Фото Танјуг Тара Радовановић)
РУМА – Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће за годину дана Србија моћи да се похвали да је за десет или 11 година направљено више километара ауто-пута, него од 1945. надаље.

На отварању ауто-пута Рума – Шабац са мостом преко Саве, Вучић је рекао да је 30 километара од Чачка до Пожеге много теже радити него да радите негде у Војводини.

„Слушао сам много моје претходнике како ће да граде, али нису ни километар пута изградили. Нису ни метар пута платили, морате да имате здраву економију да то урадите. Увек је проблем код нас, људи мисле да је то лако, али то није само питање новца. Увек имате проблеме са експропријацијом”, рекао је Вучић.

Како је рекао, негде погреше вештаци, некада Пореска управа, па кажу нижу цену од реалне.

„Нама се дешава да људи који плате имовину од 80 евра на годишњем нивоу, одједном, када знају да долази ауто-пут, кажу да то вреди 200.000 евра, а до јуче су пријављивали да то вреди 4.000 евра. Да не причамо о томе да каменолом нигде не можете да направите, јер сви желе ауто-пут, а нико не жели каменолом. Имате безброј проблема са којима се суочавате и зато је ово нека врста подвига”, рекао је Вучић.

Успешно се гради и Моравски коридор
Како је рекао, Моравски коридор веома успешно напредује и ускоро се завршава део до Врњачке бање и Краљева, а онда са друге стране од Прељине до Адрана невероватно.

„До краја следеће године требало би да буде готово и до Лознице, веће је 70 одсто трасе од Петловаче и Прњавора постављено према Лозници. То су онда огромне промене и Дрина постаје неупоредиво ближа. Сада треба додатно да размишљамо како да спајамо Лозницу са Бајином Баштом, преко Љубовије, Малог зворника, како то да направимо и проширимо пут, а затим да размишљамо о обилазници око Ужица и да га спајамо са Бајином Баштом”, поручио је Вучић.

Тешка времена
Он је на питање новинара како се осећа када види преображај Србије чији је, како наводе, он покретач рекао да је народ у Србији покретач јер је, према његовим речима, још 2012. године разумео у каквој се ситуацији Србија налази.

„Људи су подржали тешке реформе 2014. године, када сам постао председник Владе стопа јавног дуга износила је 79 одсто, веома опасно и тешко време за Србију, а у међувремену смо прошли кроз бројне кризе, најтеже поплаве у последњих 100 година, миграторне кризе где је више од милион људи прешло преко наше територије, све до короне, рата у Украјини и свих криза у региону, па све до кризе између Израела и Палестине”, рекао је председник.

Истакао је да је Србија успела да прође кроз све ове кризе захваљујући томе што се развијала и напредовала.

„По том питању сам захвалан свим младим људима и пензионерима, ја сам поносан што сам део тога, али то без подршке људи и без подршке народа не би било могуће”, закључио је Вучић.

Инфраструктура битна и инвеститорима
Он је рекао да је потенцијалним инвеститорима важно да у Србији постоји развијена инфраструктура.

„Довели смо у Ваљево Хансгрохе. Хајсенс је повећао број запослених. Кад будемо правили болницу у Шапцу и Ваљеву, биће то потпуно нови град. То сам рекао зато што су они пристали тек када су знали да ће до краја ове године да стигне гасовод”, рекао је Вучић.

Председник Србије најавио је да ће почетком следеће године биће урађена и брза саобраћајница која од Лајковца води до Попучке и улаза у Ваљево и да су поједини инвеститори пристали да улажу тек када су чули за то.

„Људи морају да знају да велике фирме долазе тамо где има развијене инфраструктуре и где имају најмање својих логистичких проблема и транспортних трошкова. Ово су чудесне ствари у богатство за земљу – приближиће Поцерину Београду. Од Београда до Цера је само сат времена. То никада није било”, навео је Вучић.

Миграциона кретања
Када је реч о повратницима из иностранства, Вучић је рекао да тренутно имамо минимално негативни тренд у миграторним кретањима.

„Враћају се посебно људи из Аустрије и Немачке, где су услови све тежи. Нарочито нам је важно да се људи врате на исток Србије, зато тамо толико и улажемо у инфраструктуру, радимо и дунавску магистралу. Када говоримо о болницама и опреми говоримо колико тога мора да оде на исток Србије”, истакао је Вучић.

Како каже, то важи и за западну и централну Србију - много људи из лозничког краја је отишло у Аустрију, Немачку, Швајцарску и Италију.

Председник је навео да верује да ће један део тих људи да се врати када буду видели да могу овде да зараде не много мање, а да истовремено имају све и да трошкови живота буду нижи и да живе пристојно, преноси Танјуг.

„Пре два месеца смо имали 10.100 захтева за држављанство – 1.400 из Аустрије и 925 из Немачке. То су људи који већ имају њихова држављанства и они су друга генерација тамо. Њихови родитељи хоће да се врате, јер им је лакше овде да живе”, закључио је Вучић.


Политика