Самит Берлинског процеса у Тирани: Представљен нови пакет ЕУ за земље регије :: Semberija INFO ::

 

Самит Берлинског процеса у Тирани: Представљен нови пакет ЕУ за земље регије


Фото: БХРТ / Лариса Омерчић
Извор: БХРТ / Лариса Омерчић (Ј.К.)
 

У Тирани је данас одржан Самит Берлинског процеса на којем су учествовали лидери Европске уније, земаља чланица ЕУ и премијери земаља Западног Балкана. Ово је први пут да се самит Берлинског процеса одржава ван граница Уније. У фокусу су били интеграција региона у јединствено тржиште, процес европских интеграција, регионална сарадња, зелена и дигитална транзиција регије. 

На данашњем састанку нашао се и нови пакет Европске уније намијењен земљама регије, а потписан је и споразум о признавању диплома који се односи на медицинске сестре, ветеринаре, фармацеуте и бабице.

Такође, било је ријечи и о ситуацији на Косову, након дешавања у селу Бањска. 

"Ово је врло посебан самит, то је десети Берлински процес, али први пут на Западном Балкану и мислим да шаљемо снажну поруку колико смо предани проширењу. Једна од главних тема биће привреда Западног Балкана. Можемо бити бољи и због стога сам представила свој план раста. Желимо омогућити приступ јединственом европском тржишту фирмама са Западног Балкана, али зато су нам потребне реформе на Западном Балкану. Они који су вољни за реформе добијају средства за улагање од Европске уније", казала је предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен. 

Премијер Хрватске Андреј Пленковић за БХРТ је изјавио како Хрватска снажно подупире пут Босне и Херцеговине ка Европској унији те изразио наду да ће и Европска комисија препознати њен напредак. 

Босну и Херцеговину на самиту у Тирани представљала је предсједавајућа Вијећа министара БиХ Борјана Кришто.