Нападач мртав, у току потрага за још двије особе :: Semberija INFO ::

 

Нападач мртав, у току потрага за још двије особе


FOTO: Tanjug/AP
- Нападач, који је у понедјељак увече у Бриселу убио двије а ранио једну особу упуцан је у предграђу тог града, док је сједео у кафићу, а министарка унутрашњих послова није искључила могућност да је имао помагаче.

Белгијска полиција је након дојаве дошла до кафића у коме је сједео нападач, Абдесалем Л. из Туниса и том приликом дошло је до пуцњаве у којој је он рањен.

Према писању белгијског портала Либре он је, након што је погођен у груди, преминуо у колима хитне помоћи док су љекари покушавали да га реанимирају.

Вијест о његовој смрти потврдила је и канцеларија Тужилаштва, пише поменути портал.

Портал ЛН24 преноси да полиција тренутно трага за још двије особе.

Нападач је био поријеклом из Туниса, да је 2019. године тражио азил у Белгији у којој је илегално боравио, као и да је намјеравао да се придружи џихадистима у једној од "зона сукоба", преносе белгијски медији.

Белгијсли премијер  Александер Де Кро одржао је у раним јутарњим сатима конференцију за новинаре заједно са министрима унутрашњих послова и правде Анелис Верлинден и Винсентом Ван Куикенборнеом и том приликом рекао да ниво узбуне у бриселу остаје на четвртом нивоу, а у остатку земље на трећем.

Најавио је и да ће се у поподневним сатима одржати сједница Савјета за националну безбједност, на којој ће се процијенити степен безбједности у земљи.

- Тероризам напада неселективно. Терористи никада неће постићи своје циљеве, никада нас неће натјерати да се савијамо. Тероризам нас никада неће побиједити. Останимо уједињени - рекао је Де Кро.

Министар правде Винсент Ван Куикенборн рекао је да је нападач познат по сумњивим радњама - трговини људима, илегалном боравку и угрожавању безбједности државе.

Министарка унутрашњих послова Анелис Верлинден рекла је да није искључено да је нападач имао саучеснике, као и да полиција тренутно трага за особом која је снимала радње осумњиченог.

Портал Либре наводи и да је Служба за миграције под појачаним опрезом, али да нису предузете додатне мјере безбједности.

Федасил, тијело надлежно за пријем тражилаца азила, каже да слиједи препоруке Кризног центра и дозвољава особљу у његовим канцеларијама да ради од куће гдје год је то могуће. 

(Тањуг)