Лидери ЕУ на хитном самиту због тензија на Блиском истоку :: Semberija INFO ::

 

Лидери ЕУ на хитном самиту због тензија на Блиском истоку


Извор: БХРТ

​Лидери Европске уније одржаће хитан самит у уторак док расте забринутост да би рат Израела и Хамаса могао да подстакне тензије међу заједницама у Европи и покрене нови талас избјеглица.

"Овај сукоб има многе посљедице, укључујући и за нас у Европској унији", рекао је предсједник Савета ЕУ Шарл Мишел у видео изјави у којој је објавио да је сазвао виртуелни састанак. "Сукоб би могао да има велике безбједносне посљедице по наша друштва".

Откако је палестинска милитантна група Хамас напала југ Израела 7. октобра, што је изазвало најновији рат у Гази, Француска је увела забрану пропалестинских демонстрација, док је број антисемитских дјела порастао.

Музеј Лувр у Паризу и палата Версај евакуисали су посјетиоце и особље пошто су током викенда примили пријетње бомбом. Француска влада је почела да распоређује 7.000 војника како би ојачала безбједност широм земље послије смртоносног напада ножем у школи који је, како се сумња, извео исламски екстремиста.

њемачка је такође појачала безбједност. Берлин је понудио војну помоћ Израелу и обећао да ће сузбити подршку Хамасу у земљи. Канцелар Олаф Шолц је подвукао историјску одговорност њемачке за безбједност Израела.

Мишел је рекао да рат "има потенцијал да погорша тензије између заједница и да храни екстремизам" у Европи, као и да "постоји велики ризик од миграције и кретања великог броја људи у сусједне земље".

Он је рекао да ће лидери размотрити начине да помогну цивилима у Израелу и Појасу Газе који су захваћени ратом и да раде с другим земљама Блиског истока и региона Персијског залива како би спријечили ширење сукоба.

Више од милион људи напустило је своје домове у Гази уочи очекиване израелске копнене инвазије чији је циљ уништење Хамаса.

Мишел је осудио "бруталне терористичке нападе" и рекао да "Израел има право да се брани у потпуном складу с међународним правом и међународним хуманитарним правом".