Мушкарци за шишање дају чак 43 КМ :: Semberija INFO ::

 

Мушкарци за шишање дају чак 43 КМ


Foto: Ilustracija
У појединим фризерским салонима у Српској дошло је до новог скока цијена услуга па тако мушко шишање сада кошта и до вртоглаве 43 марке.

Да су цијене у фризерским салонима махом кориговане потврдила је за “Глас Српске” и предсједница Занатско-предузетничке коморе регије Бањалука Жана Арсић, истичући да су цијене репроматеријала у односу на прошлу годину веће од 20 до 30 одсто.

- Ако су добављачи одређених брендова подигли цијене и фризери који са тим брендовима раде морали су да прате тај тренд поскупљења и дизали су цијене од десет до 12 одсто - рекла је Арсићева.

Истакла је да цијене шишања прате те издатке, али и трошкове изнајмљивања простора.

- Фризери који плаћају високе кирије имају и више цијене шишања па се тако мушко шишање у просјеку креће од 12 до 25 КМ, зависно од салона. За женско шишање са прањем косе потребно је издвојити од 25 марака па навише - казала је Арсићева. 

Додала је да поскупљења нису утицала на број клијената у салонима.

- Више је сам одлив грађана из Српске у иностранство умањио број клијената у салонима него што су људи одустали да долазе на фризуру због виших цијена - рекла је Арсићева.

Власник салона “Делија Барбер” и едукатор Мирза Делић каже да у њиховом салону сваки фризер има различиту цијену шишања.

- Цијена се креће од 25 до 43 КМ и до краја године неће ићи горе. Кризе нема, наши термини су константно попуњени и не само да није дошло до пада броја клијената, него се он напротив и повећао - казао је Делић.

Цијене опреме коју они користе, како каже, нису много скочиле, међутим до робе је нешто теже доћи него лани, али не знају разлог зашто је то тако.

У једном бијељинском фризерском салону, такође, су повећали цијене.

- Као што су цијене свега отишле горе на тржишту тако смо и сами били приморани кориговати цјеновнике. Цијене мушког шишања су са прошлогодишњих десет марака скочиле на 15 КМ - казали су у тамошњем салону.
Марко Панић из Бијељине каже да је поскупљење од 50 одсто чисти безобразлук.

- Лани сам се шишао за десет марака што је било прихватљиво поскупљење са осам КМ, с обзиром на инфлацију. Међутим, сада је цијена отишла на 15 КМ, а фризери као објашњење наводе поскупљење репроматеријала, што не разумијем, јер маказе и машиница сигурно могу трајати по неколико година уз добро одржавање - казао је Панић.

Помодарство

Извршна директорица Удружења за заштиту потрошача “Дон” из Приједора Муриса Марић каже да су превисоке цијене мушког шишања чисто претјеривање.

- То је помодарство и нема никакве везе са реалношћу, али ни праћењем било каквог пораста цијена. Цијене струје се нису мијењале и фризери немају никакав разлог да толико повећавају цијене својих услуга. Осим тога, ријетки су фризери у нашој земљи који иду на обуке те користе толико скупе препарате - рекла је Марићева.

(Глас Српске)