Активисти траже забрану увоза америчких камионета у ЕУ :: Semberija INFO ::

 

Активисти траже забрану увоза америчких камионета у ЕУ


У једном свеобухватном писму, европски активисти су позвали Европску комисију да забрани увоз великих америчких аутомобила, посебно СУВ-ева. Писмо је покренула Европска бициклистичка федерација и подржале су га организације као што су група за безбедност на путевима ЕТСЦ и лоби за зелени транспорт Транспорт & Енвиронмент. Активисти су упутили допис европском комесару за унутрашње тржиште Тијерију Бретону, и његовим колегама из области транспорта, климатске акције, животне средине и правде.

Овај захтев долази након што је број увезених америчких камионета у Европу драматично порастао због "рупе" у ЕУ регулативи, познате као Индивидуално одобрење возила (ИВА). Ова дозвола омогућава увоз теренских возила која нису у складу са европским стандардима за емисије и безбедност.

Према истраживању, око 60% увезених возила су СУВ модели са дужином од око шест метара, висином од око два метра и тежином већом од 2,5 тона. Ови камионети су означени као посебно опасни за остале учеснике у саобраћају, посебно бициклисте и пешаке. Наиме, извјештаји биљеже да пјешак или бициклиста које удари камионет имају 90% веће шансе да буду озбиљно повређени, а вјероватноћа смртног исхода је 200% већа у поређењу са "нормалним" аутомобилима.

Белгијски институт за безбедност на путевима ВИАС је раније ове године објавио да возачи ових камионета ријетко доживљавају повреде у саобраћајним несрећама, али особе које они ударе су изложене значајно већем ризику. Упркос овим алармантним подацима, амерички извјештаји подупиру ову тврдњу, са Националном управом за безбједност саобраћаја на аутопутевима која биљежи 42.795 смртних случајева на путевима у 2022. години, у поређењу са 19.917 у ЕУ током 2021. године.

Активисти су сада изричити у својим захтјевима да ЕУ промијени регулаторну праксу, затварајући "рупу" у Индивидуалном одобрењу возила, која је првобитно била намијењена за прилагођена и специјализована возила, као што су возила хитне помоћи или аутомобили за особе са инвалидитетом. Они захтјевају од регулатора да успоставе јединствен стандард безбједности и заштите животне средине за цијело тржиште ЕУ, преноси Телеграф.

(Телеграф)