Гњев и осуда широм свијета након смртоносног удара на болницу у Гази :: Semberija INFO ::

 

Гњев и осуда широм свијета након смртоносног удара на болницу у Гази


Фото - Анадолија

Извор: Фена / БХРТ

Удар на болнички комплекс у Гази, у којем су, како кажу  здравствени званичници, убијене стотине људи, изазвао је бијес и осуду из цијелог свијета, преносе агенције.

Шеф Афричке уније Муса Факи Махамат оптужио је Израел за "ратни злочин" након смртоносног удара.

"Нема ријечи да у потпуности изразимо нашу осуду израелског бомбардовања болнице у Гази данас, убивши стотине људи", написао је Факи на X-у, некадашњем Твитеру, позивајући међународну заједницу да дјелује.

Шеф ЕУ Шарл Мишел рекао је да се циљањем на цивилну инфраструктуру у Гази крши међународно право.

"Напад на цивилну инфраструктуру није у складу с међународним правом", рекао је Мишел након видеоконференције челника ЕУ.

Високи представник ЕУ за вањске послове Жозеп Борељ касније је написао на друштвеним мрежама да "вијести које долазе из баптистичке болнице Ал-Ахли Араби у Гази додају ужас трагедији која се од неколико дана одвија пред нашим очима".

Француски предсједник Емануел Макрон рекао је да "ништа не може оправдати гађање цивила" након смртоносног напада на болницу у Гази и позвао на хуманитарни приступ обалном појасу "без одлагања".

"Ништа не може оправдати напад на болницу. Ништа не може оправдати гађање цивила. Француска осуђује напад на болницу Ал-Ахли Араби у Гази који је изазвао толико палестинских жртава. Мислимо на њих", написао је на X-у, некадашњем Твитеру.

"Хуманитарни приступ Појасу Газе мора се отворити без одлагања", додао је.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган осудио је инцидент као "најновији примјер израелских напада лишених најосновнијих људских вриједности", у поруци на друштвеним мрежама.

"Позивам цијело човјечанство да предузме акцију како би зауставило ову бруталност без преседана у Гази", навео је Ердоган на друштвеној медијској платформи X.

Шеф УН-а за људска права Волкер Турк назвао је напад на болницу потпуно неприхватљивим, инсистирајући на томе да починиоци морају бити позвани на одговорност.

"Немам ријечи. Вечерас су стотине људи убијене - ужасно - у масовном нападу на болницу Ал Ахли Араб у граду Гази, укључујући пацијенте, здравствене раднике и породице које су тражиле уточиште у и око болнице", рекао је.

"Још једном најрањивији. Ово је потпуно неприхватљиво", додао је Турк.

Свјетска здравствена организација осудила је смртоносни напад и затражила хитну заштиту цивила и здравствену заштиту у појасу.

"WHO оштро осуђује напад на болницу Ал Ахли Араб", наводи се у саопћењу здравствене агенције УН-а.

"Болница је била оперативна, у њој су били смјештени пацијенти, здравствени радници и његоватељи и интерно расељена лица. Први извјештаји указују на стотине смртних случајева и озлијеђених", додаје се у саопштењу.