Како су се рониоци из шест земаља ујединили око једног циља – чисте ријеке, језера и море у БиХ и регији :: Semberija INFO ::

 

Како су се рониоци из шест земаља ујединили око једног циља – чисте ријеке, језера и море у БиХ и регији



На Мостарском језеру прикупили тону и по отпада


Роњење је забаван спорт, али само ако имате лијепе и чисте ријеке, језера или мора у којима ћете ронити. Искусни рониоци у својим ронилачким походима су видјели много тога – од прелијепих водених дубина до огромне количине отпада који уништава флору и фауну. Стога су неки од њих одлучили да се позабаве овим проблемом. 

Како би стали украј великој количини отпада и макар дијелом допринијели томе да га буде што мање у ријекама, језерима и мору у Босни и Херцеговини и шире, рониоци Ронилачког клуба Мостар, заједно са колегама из околних земаља, већ годинама сарађују на хуманој мисији чишћења ових природних љепота.

 

Стога су се недавно окупили на акцији чишћења отпада из Мостарског језера, гдје је око 130 ронилаца из Словеније, Хрватске, Мађарске, Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине чистило корито ријеке Неретве на дијелу тока на којем се простире акумулационо језеро. Акцији су се придружили и чланови Удруге Лађари и Планинарског друштва Прењ из Мостара, који су били подршка на копну. 

Мостарско језеро представља најмлађу акумулацију на Неретви, а његова дужина од око 10 километара даје могућност великом броју посјетилаца да уживају у овом бисеру природе током цијеле године. Посебно је атрактивно током љетних мјесеци, када је и број посјетилаца већи. Нажалост, управо због веће посјећености, у том периоду више отпада  заврши како у језеру тако и на самој обали. 

„Жеља нам је била да у Мостару нађемо једну локацију која би нам била погодна и која је еколошки проблематична, а требало би је чистити и одржавати, па смо одлучили да то буде Мостарско језеро у којем ми тренирамо и одржавамо велики број едукација. Велика је привилегија да не морамо сваки пут наше нове рониоце водити да тренирају у мору, да имамо Мостарско језеро које сада већ прилично добро познајемо. Оно што смо примијетили током својих ронилачких активности јесте да се у њему налази велика количина отпада и због тога смо прије неколико година одлучили да једном годишње организујемо еко акцију са свим колегама из региона на овом језеру“, казао је Бранислав Стојкић, у име Ронилачког клуба Мостар. 



Акција чишћења Мостарског језера сада је већ постала традиционална, а све то је могуће захваљујући спонзорима, компанијама које су препознале важност очувања природе. 

„На наше велико задовољство примјећујемо да је све мање отпада на локацијама дуж цијелог језера, међутим још увијек га има и због тога је потребно да организујемо овакве акције и убудуће, те да наставимо детектирати нове еколошки проблематичне локације. Успјели смо да покажемо грађанима Мостара, али и осталим посјетиоцима, да језеро није складиште ни сметљиште. Разумијемо да је некад лакше оставити неки отпад у мору, језеру или ријеци, јер имате осјећај да се то не види, али ми рониоци итекако видимо неодговорност појединаца који бацају гуме, жељезо, бојлере и остали отпад“, истакао је Стојкић. 

Током ове акције прикупљено је око тону и по отпада, а Стојкић додаје како је разлог томе  што је међу отпадом било и тешког жељеза, затим бојлер тежак око 200 килограма, аутомобилских гума, шкољки од аутомобила, веш машина, али и пластике и конзерви. 

Овакве акције један су од начина на који се природа може очистити, којима се може пробудити свијест грађана и грађанки о важности очувања чистоће ријека и језера, али у Ронилачком клубу Мостар свјесни су да је потребно и много више урадити по овом питању. Стога, кроз различите активности, едукују дјецу још у основној школи о томе на који начин се требају односити према природи. Такођер, раде и на пројекту изложбе фотографија које су снимили у Неретви, чији је циљ да покажу на шта су све током својих ронилачких активности наишли у ријеци Неретви. 

„Желимо показати шта ми то све видимо и на шта наиђемо, те да кажемо свима како требају више повести рачуна. Наша привилегија је да можемо заронити и видјети оно што други не могу са копна, а желимо показати људима каква је то Неретва испод. Такођер, радимо и на првој аматерској позоришној луткарској представи, коју ћемо приказати у новембру, а којом ћемо дјеци основних разреда показати на који начин грађани загађују језеро, како га ми чистимо и како то у коначници утиче на флору и фауну“, истакао је Стојкић. 

Ронилачки клуб Мостар, заједно са својим члановима, учествује у акцијама чишћења мора, језера и ријека широм регије, годишње обиђу и до 40 различитих локација, а све с циљем да укажу на важност очувања природе и да утичу на савјест неодговорних појединаца за које се надају да ће их временом бити све мање. А до тада, уз неке друге акције, већ су заказали дружење и чишћење дијела Мостарског језера и за наредну годину.