Вучић из Пекинга: Цена рата је превисока :: Semberija INFO ::

 

Вучић из Пекинга: Цена рата је превисока


Извор: Политика

Трећи међународни стратешки форум "Појас и пут" отворен је данас у Пекингу, а окупио је званичнике из више од 130 земаља и 30 међународних организација. На форуму учествује и председник Србије Александар Вучић, који предводи делегацију наше земље.

Председник Вучић се обратио новинарима у Пекингу:

- Данас сам имао много билатералних састанака, са лидерима азијских земаља, председником Индонезије, са Орбаном. Верујем да ће сваки од разговора значити унапређење наших односа. Поново сам разговарао са председником Кеније, верујем да ће поштовати територијални интегритет Србије - казао је председник.

- Верујем да ћемо имати прилику да поново угостимо председника Сија - додао је Вучић.

- Верујем да смо успели да представимо Србију на мапи света као слободарску земљу. Стекли смо овде небезначајну популарност.

Председник је говорио и о сарадњи са земљама афричког континента.

- Направио бих са двоје министара турнеју по афричком континенту, истакао је председник Вучић, а потом додао да морамо да оснажимо нашу наменску индустрију.

- Управо је глад за тим. Али ми немамо капацитета да све то произведемо. И даље имамо добре производе. Ми ћемо имати врло офанзиван наступ - каже Вучић.

- Азија и Африка су наша будућност, уз разуме се даљи наставак европског пута. Наша садашњост је да покушамо да сачувамо мир у свету опште хистерије. Сви хрле, подижу улоге до крајњег нивоа, одакле више нема повратка. Ако хоћете да ратујете, сви морате да знате да је цена за то превисока. Још једно жариште, у Гази, нас воде у шире, регионалне, светске сукобе. Надам се да свет то може да избегне. Гурамо да нам земља економски брже расте и гледамо да проналазимо изворе раста свуда у свету - казао је Вучић.

Вучић о изборима у Србији
 
-  О томе ћу говорити 21. у 12 сати  у Шапцу, где ће говорити Милош Вучевић и ја као члан. Три ствари су важне. Под један, Србија против насиља никада није била народни покрет, већ  је била организација Ђиласа, Алексића и таста. Под два, многи у свету не воле да виде једну земљу независну, Србију снажнију, која јача, већ би волели да је виде како се утопи у сивило и пропада како је пропадала од 2000. до 2012. Трећа ствар, сваки глас за било кога од њих иде у Ђиласову касу. Предстојећи избори ће бити избори између прошлости, странака бившег режима који желе да је врате у прошлост, и будућности, оних који су одговорним приступом показали како Србија може боље да изгледа, како можемо да градимо путеве, школе, болнице и све друго што је неопходно... На народу је да изабере и моје као председнику је да честитам победнику. Видим да су они у своју победу сигурни. Ми ћемо покушати да се боримо и победимо.