Руси тврде да имају најбољи борбени авион на свијету :: Semberija INFO ::

 

Руси тврде да имају најбољи борбени авион на свијету


Foto: Wikipedia
Данас на свијету постоји тек неколико борбених авиона пете генерације, које одликује могућност суперкрстарења, напредна авионика, модеррни оружани системи, АЕСА радар и можда најважније - стеалтх, то јест минимална видљивост за непријатељске радаре.

Први такав авион, неки ће рећи и најбољи, је амерички Ф-22 Раптор који је у оперативну службу уведен још 2005. Ријеч о авиону чији је извоз због напредне технологије амерички Конгрес забранио. Након Ф-22 дошао је Ф-35 који је у свим иначицама (Ф-35А, Ф-35Б, Ф-35Ц и посебна верзија за Израел - Ф35 Адир) произведене у више од 965 примјерака и којег је купило или наручило двадесетак земаља широм свијета. Према многима, ријеч је о заправо најмодернијем авиону на свијету, нарочито кад је у питању његова мрежа сензора и увезаност с другим платформама. Ту је и кинески Ј-20, наводно произведен у 200-тинак примјерака, за којег многи на Западу сумњају може ли се у потпуности сматрати борбеним авионом пете генерације.

Исте сумње вежу се и за руски Сухој Су-57, иако Москва тврди да је ријеч о можда и најбољем борбеном авиону на свијету. Развијен из концепта ПАК ФА, Су-57 требао је бити окосница Ваздушно-свемирских снага, али његова производња поприлично каснила па се тако сматра да их данас у склопу Ваздушних снага има нешто више од 10 (могуће је да је та бројка и нешто већа, прототипове не рачунамо). До краја идуће године Руси очекују да ће их имати најмање 22, а уговор с произвођачем предвиђа да ће их до краја 2028. увести укупно 76 у активну службу.

Руски државни медији још су у мају 2022. поручили да је Су-57 испалио више пројектила на циљеве у Украјини, а министар обране Сергеј Шојгу поручио је неколико мјесеци касније да је "авион био бриљантан". И британско министарство обране ове је године навело како сматра да је Русија готово сигурно користила Су-57 у мисијама против Украјине, али су напоменули како су оне готово сигурно биле ограничене на испаљивање далекометних пројектила изнад територије Русије према Украјини. У сваком случају Су-57 још нису (потврђено) виђене у лету изнад територије Украјине.
 
Треба имати на уму и чињеницу да је небо изнад Украјине врло опасно - на тлу се налазе радари и ПЗО сустава који врло вјеројатно могу детектирати и оборити Су-57. И то није ограничено само на украјинске снаге, будући да је било и случајева пријатељске ватре у којима су руске снаге обориле властите летјелице (као што је недавно био случај са Су-35С).

(Танјуг)