Бразилски научници развили вакцину против кокаинске зависности :: Semberija INFO ::

 

Бразилски научници развили вакцину против кокаинске зависности


Foto: Pixabay
Истраживачи у Бразилу су развили вакцину дизајнирану да се бори против зависности од кокаина и његовог снажног деривата, крека - спрјечавајуćи зависнике да осјете дејство дроге и помажуćи им да остану на путу опоравка.

Лијек, познат као каликскока, развио је тим са бразилског Федералног универзитета Минас Жераис.

Прелиминарни тестови на животињама били су позитивни и лијек је спреман за испитивање на људима. Уколико добије одобрење надлежних агенција, лијек би био прва вакцина која се користи за борбу против зависности од кокаина, рекао је координатор истраживачког тима, психијатар Фредерико Гарсија.

Гарсија је рекао агенцији Франс прес да лијек дјелује тако што подстиче тијело да производи антитијела против кокаина која се везују за лијек, чинеćи их превеликим да би прешли у мезолимбички систем мозга, или "центар награђивања", гдје лијек нормално стимулише висок ниво допамина који изазива задовољство.

Тестирање сугерише да би лијек такође могао да смањи ризик од предозирања, јер молекули кокаина, везани за антитијела произведена вакцином, не би могли да дјелују на срце или артерије. Тестови на трудним женкама пацова показали су да се антитијела преносе кроз мајчино млијеко, што сугерише да би вакцина могла заштитити и бебе које се доје.

Гарсија је упозорио да вакцина неćе бити панацеа, односно лијек који представља свеобухватно рјешење за проблем, али ćе бити од велике помоćи за оздрављење зависника који не желе да то поново поставну након рехабилитације.

Он је рекао да ćе бити потребна клиничка испитивања која спроводи бразилски здравствени регулатор Анвиса да би се утврдило како се лијек може користити и открити било какве нуспојаве или дугорочни утицај на здравље пацијената. Истраживачки тим је прошле недјеље добио награду од 530.000 долара за свој рад, коју је спонзорисала бразилска фармацеутска компанија Еурофарм, преносе Вијести,меа.

(Независне)