На црном тржишту највише дувана и текстила :: Semberija INFO ::

 

На црном тржишту највише дувана и текстила


FOTO: Ilustracija
Електрошокери, радари детектори, бибер спрејеви, диоптријске наочаре, креме за потенцију, фластери против болова, ловачка оптика, ауто-дијелови, текстил, обућа, опрема за домаћинство, телефони и дувански производи само су дио робе која је од почетка ове године одузета у БиХ, јер за њу није постојала законом прописана документација.

Истакли су ово за “Глас Српске” из Управе за индиректно опорезивање БиХ након њихове јучерашње акције, када су на подручју Тузле и Сарајева одузели већу количину дувана и дуванских прерађевина и робе страног поријекла у вриједности већој од 174.000 марака, наводећи како је ова институција од почетка ове године привремено одузела разну робу у вриједности од чак 18 милиона марака.

Највећа запљена, бар када је у питању вриједност, односи се, како су рекли, на акцију спроведену у јануару ове године када су овлашћена службена лица ове институције у сарадњи са припадницима ОБА и СИПА пронашли и одузели 52 килограма кокаина у вриједности од 10,4 милиона марака, који је био кријумчарен у пошиљци банана која је стигла у БиХ.

- Ако говоримо о врсти одузете робе у току ове године највише је било дувана и дуванских прерађевина у вриједности од 1,2 милиона марака. Радило се о производима који нису били обиљежени акцизним маркицама те се продавали на црном тржишту - каже начелник Одјељења за комуникације и међународну сарадњу УИО БиХ Ратко Ковачевић.

Додаје да је велика вриједност и одузетог текстила и текстилних производа, која се креће око 1,7 милиона марака. Појашњава како се ради о прокријумчареној роби, која се најчешће продавала за готовину, без издавања рачуна и приказивања промета.

Током ове године УИО БиХ је, према ријечима Ковачевића, одузела и један број путничких моторних возила, али и ауто-дијелова укупне вриједности милион марака. И у овим случајевима учињени су царински прекршаји.

- Ту је и разна техничка опрема за домаћинство, телефони, кожна галантерија, обућа те роба широке потрошње. Када је у питању земља поријекла најчешће се ради о Кини, али може се наћи и роба поријеклом из Европске уније или сусједних земаља - наводи Ковачевић.

Објашњава и да сва одузета роба има статус привремено одузете робе, а коначну одлуку о томе шта ће се десити с њом доноси надлежни суд у сваком појединачном случају.

- Када одређена роба буде одузета због покушаја незаконитог увоза у БиХ, покреће се прекршајни поступак или кривични поступак. У сваком појединачном случају ми чекамо коначну одлуку надлежног правосудног органа у којој се детаљно дају и упутства о поступању са одузетом робом. Нека врста робе се уништава, најчешће су то цигарете и дуван, а за ону робу за коју постоје услови да буде продата УИО организује аукције, лицитације и директне продаје - каже Ковачевић.

Изговори шверцера

Према ријечима Ковачевића роба коју покушавају прокријумчарити најчешће је сакривена унутар робе која је пријављена за увозно царињење, а када то буде откривено најчешћа оправдања су “нисмо знали да се то уопште ту налази”, “вјероватно је нека грешка, заиста не знам о чему се ради” и слично.

(Глас Српске)