Преминуо легендарни фудбалер Партизана Мустафа Хасанагић :: Semberija INFO ::

 

Преминуо легендарни фудбалер Партизана Мустафа Хасанагић


Фото - Принскрин Инстаграм
Извор: Политика

​Легендарни фудбалер Партизана Мустафа Хасанагић преминуо је јутрос у 83. години живота. Вест је потврдио и српски клуб и изразио саучешће породици и пријатељима после трагичног догађаја. 

„Са жалом смо примили вест да нас је јутрос напустио великан југословенског фудбала, члан 'Партизанових беба' и легендарни нападач најбоље генерације Партизана Мустафа Хасанагић”, наводи се у објави клуба.

Легендарни фудбалер рођен је 20. априла 1941. године у Прибоју. Каријеру је започео у ФАП-у, а 1962. године прелази у Партизан, где ће остати до 1969. године. Из Хумске је отишао у Швајцарску и носио дресове Сервета и Шо де Фона. За репрезентацију Југославије одиграо је пет мечева.

Хасанагић је био члан чувене генерације Партизана која је играла у финалу Купа Европских шампиона 11. маја 1966. године. Управо је он био један од најзаслужнијих за пласман „црно-белих” у финале пошто је дао гол за победу у полуфиналу против Манчестер јунајтеда у Београду (2:0). У походу до бриселског финала, Хасанагић је постигао шест голова у Купу шампиона. Меч за пехар играо се на стадиону „Хејсел” у Бриселу пред више од 55.000 гледалаца. Хасанагић је био асистент Велибору Васовићу код гола Партизана за вођство у 55. минуту, али су Аманасио и Серена режирали преокрет и донели Мадриђанима трофеј.

У дресу Партизана Мустафа је одиграо укупно 337 мечева и дао 355 голова и према статистици на званичном сајту клуба он је један од ретких играча који је дао више голова него што је имао одиграних утакмица. Дао је 112 голова на првенственим утакмицама, 21 на интернационалним, 190 на пријатељским мечевима.

Хасанагић је са 355 голова трећи стрелац у историји "црно-белих" иза рекордера Стјепана Бобека (425) и Марка Валока (411).