Словенија продужава контроле на граници са Хрватском :: Semberija INFO ::

 

Словенија продужава контроле на граници са Хрватском


Шеф словеначке Управе униформисане полиције Марко Гашперлин изјавио је да је предложено да се контрола на границама са Хрватском и Мађарском продужи за још 20 дана.

Он је додао да су се колоне на граници због контрола продужиле, али не значајније.

"Након умјереног тренда раста од јануара до јуна, у јулу смо примијетили велики пораст илегалних прелазака, а у октобру се ситуација смирује, иако је ниво и даље висок, око хиљаду неовлаштених прелазака на седмичној бази", навео је Гашперлин.

Он тврди да је словеначка полиција од 21. октобра због неиспуњавања услова одбила улазак у Словенију 291 држављанину трећих земаља и забиљежила 54 кривична дјела.

Према његовим ријечима, кривична дјела углавном се односе на кријумчарење људи, кривотворене исправе и украдена возила, јавља словеначка телевизија.

"Обрађено је 438 прекршаја, углавном кршења Закона о странцима или Закона о контроли државне границе. Важан податак који говори о ефикасности рада полиције и оправданости увођења су мјере које се спроводе на основу улазака у шенгенском информационом систему, којих је у овом тренутку било чак 187", рекао је Гашперлин.

Словенија је граничну контролу према Хрватској увела 21. октобра након одлуке Италије о контроли на словеначкој граници, а крајем тог мјесеца продужила ју је до 19. новембра.

Слично Италији, Словенија је међу разлозима одлуке о привременом увођењу граничних контрола навела пријетње јавном реду и унутрашњој безбједности у ЕУ, стање на Блиском истоку и у Украјини те спречавање тероризма.

(Независне)